Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Saya bukan sempurna...  

Wednesday, November 30, 2011

Assalamualaikum..bertemu kembali...sekarang nih penyakit malas nak mengupdate blog...maklumlah dah ader 2 amanah nih..cpt sangat terlelap nyer..samada sengaja mahupun yg tidak disengajakan (tidurkan anak, dgn mama sekali terlena)...so dikesempatan ni boleh la, menulis sedikit sebanyak buah fikiran utk dishare bersama...
Alhamdulillah Allah menciptakan sya cukup sempurna..cukup segala anggota, lahir dr rahim seorang mak yg Muslim, dikurniakan kepada keluarga yg mewarisi Islam, berkahwin dengan suami yg baik, dipermudahkan rezeki mendapat anak dan sebagainya...alhamdulillah...alhamdulillah..sehingga nafas terakhir sya pun belum cukup utk sya luahkan betapa terima kasihnya sya pada Allah atas semua kurniaanNya ini...
Namun sya juga bukan sempurna, sya belum menjadi seorang anak yg sempurna, isteri yg sempurna, mama yg sempurna...maka adakah kerana ketidaksempurnaan itu menjadikan sya tidak boleh berdakwah? tidak boleh menasihati? atau tidak boleh dicontohi?
Jika hanya dengan menjadi sempurna, baru boleh berdakwah dan menasihati, maka pupuslah Islam kerana manusia yg sempurna sudah lama meninggalkan kita...makanya, jangan segan2 utk menasihati wlaupun hanya perkara2 kecil..kerana yg kecil2 inilah yg membawa kepada yg besar...
begitu juga menjadi seorang ibu/mama/mak/ummi/mummy dan sebagainya, sya tidak sempurna...namun sya harus kelihatan sempurna di mata anak2 sya...sya perlu menjaga adab dan akhlak agar anak2 yg cepat belajar tidak terikut2 segala perbuatan sya...sedar atau tidak...sya belajar menyempurnakan akhlak sya dgn tarbiah kecil dr anak2 sendiri..
begitu juga dgn pemakaian, sya juga masih belum sesempurna yg dituntut...namun setiap hari adalah pembelajaran buat sya...dgn memiliki seorang anak perempuan, menjadikan sya lebih bertekad utk menjaga aurat sebaiknya..bimbang nnti bila anak mula bertanyakan soal aurat, sya umpama "ketam yg mengajar anaknya berjalan lurus"...maka sya tidak mahu menjadi ketam itu...
begitu juga dalam bab menerima nasihat..."dengar nasihatnya, jgn lihat siapa yg memberinya"--itu nasihat senior sya sewaktu zaman sekolah dulu2..nasihat yg baik umpama air yg menyuburi taman...semoga ia tidak terus kontang kerana hati yg tidak dicurah dengan nasihat akan keras hatinya...dan sesungguhnya ilmu sukar utk ditembusi...
dan pada yg memberi nasihat juga penting, kerana terkadang hati ada perasaan sedikit takbur dgn ilmu yg ada, hilang sudah fokus utamanya...merasakan diri hebat, penuh ilmu didada dan memandang rendah pada org lain akan mengakibatkan bukan sahaja kebencian org, malah menjauhkan org dr mendekatinya...biarlah yg memberi mahupun yg menerima nasihat sentiasa merendah diri dan tidak berganjak dr fokus utamanya..

Sentiasalah membimbingku utk menjadi lebih sempurna 
Marilah kita mula dgn memberi nasihat dan menerima nasihat dgn hati yg penuh terbuka...ingat, jika menunggu sehingga sempurna baru ingin memberi nasihat...nescaya Islam itu tidak kemana!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Lamanya...  

Sunday, August 7, 2011

Bismillahirrahmanirrahim...lamanya tak update blog..biler baca2 balik..rupenyer baca plak draf2 yg dah ditulis tp tk penah publish...dah tuh biler nak continue balik trus tk ingat main point nyer...so kesimpulannya, buat jer la posting baru...fuhh.fuuhhh..berabuk btul blog nih..sape la tuan nyer ek...

Sebelum memulakan sebarang bicara, nak share satu berita gembira..alhamdulillah dikala irfan mencecah usia 8 bulan, sya disahkan pregnant lagi..memula tuh mmg terkejut n xsangka...yela ingat nak tggu irfan besar skit...tp itulah kita merancang, Allah juga merancang tetapi perancangan Allah la yg terbaik..so sebagai hambaNya, sya menurut sahaja...

untuk permulaan nih..alhamdulillah alahan pun xbyk..sekali sekala jer..itupun just xselera makan...yg lain2 alhamdulillah...semoga utk bulan2 akan datang..anak mama dalam perut nih sentiasa sihat dan terus membesar dgn keizinanNya...amin
xbyk nak share utk kali nih..rasanya life is normal as always...a few irfan 8months-9months old to share...yeay!!

Raya time!!

Ball..ball..ball

chubby me!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Irfan demam  

Tuesday, July 5, 2011


Irfan demam


Alhamdulillah dah sihat!!

Assalamualaikum...malam nih tk brape nak tido sgt..kejap2 tgk keadaan irfan...maklumlah irfan jarang demam...paling kuat pun masa cucuk 4 bulan n 5 bulan..tu pun alhamdulillah sekejap jer..bg ubat esoknya dah sihat..tp kali nih berbeza skit sbb irfan langsung xmerengek..

Ptg sabtu bawak irfan gi jenjalan kat jusco kepong..kebetulan ader plak sale diapers utk jusco card holder..so beli sakan ler..huhu..sggh makan kat KR yg maner asalnya nak makan sushi..suapkan la irfan skit sup mushroom tuh..mmg bersungguh dier makan...

balik dr jusco, irfan muntah...3 kali muntah banyak sgt..hati nih dah panik skit..takut gak klu2 irfan mewarisi ader alergic nih...tp tgk skin ngan mulut dier ok..so aku expect insyaAllah ok..balik umah..pas mandi n solat maghrib kluar gi tesco plak nak beli groceries...irfan still nmpak ok..even timing tido dier dah smpai dier still xnak tido...asik tgk barang2 agaknyer..

balik tuh,mama tidurkan irfan..papa nyer masih nak layan tv..xpela malam minggu...sambil peluk dier terlena sama...

dalam area2 3 pagi, papa kejutkan mama...katenyer kepala irfan sangat panas...mama bgn n perasan irfan tidur berbunyi..cepat mama amik cool fever n tepek kat dahi irfan...mama basahkan towel n lap2 kepala irfan...waktu tuh xder lain dalam fikiran mama hanya nak bawak irfan gi hospital...

papa drive ke hosp sg buloh (tmpat irfan dilahirkan)..alhamdulillah xramai org n cpt jer masuk ke bilik saringan...nurse suruh bukak baju irfan..amik suhu dalam 39C.nurse masukkan ubat ikut punggung irfan...mama balut irfan ngan napkin basah...alhamdulillah irfan nangis masa nak masukkan ubat tu jer...then ok...kuat anak mama nih~

mama peluk erat2 irfan dalam napkin basah tuh...irfan tetiber cirit birit plak...bergegas mama ngan papa gi bilik air...sambil cuci, mandikan irfan skit supaya turun suhu..

then xlama pastu, doc panggil masuk...katernyer xder pape..cuma demam biasa...alhamdulillah xterucap kesyukuran pada Allah..lega btul mcm pas amik periksa plak..balik tuh irfan dah cool down..cuma batuk2 jer...

esoknyer mama bawak irfan gi jumpa dr hijra...doc yg check irfan sejak dr dlm perut mama lagi...alhamdulillah doc kompemkan yg demam irfan dah hilang and punca maybe disbbkan virus..feel so relieved..alhamdulillah..cuma dr kater ader kahak skit dalam peparu irfan..

smpai waktu mama taip nih...anak mama dah sihat..batuk2 pun dah kurang byk..alhamdulillah..

*food for thought: sdgkan kucing pun sygkan anak, inikan pula manusia yg diberikan akal yg sempurna...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Imam muda finale  

Friday, July 1, 2011

Sekejap jer rasa dah masuk finale...jom jom malam nih tgk saper yg bergelar juara (wlaupun bukan itu matlamat sebenarnya)..pencarian imam muda yg diharapkan dapat membentuk masyarakat disamping menarik2 org2 muda untuk mendekati program2 bercorak dakwah...drpada menggilai program2 berbentuk hiburan realiti tv...sedikit sebanyak program realiti tv berbentuk dakwah ini jauh lebih baik..


Utk sya, paling terkesan sekali semasa episod imam muda menguruskan jenazah mayat2 yg tidak dituntut akibat berisiko tinggi dan juga masa dorg melawat kerumah org2 tua..apa pun diharapkan perbanyakkan lagi program2 berbentuk begini...cuma kalau boleh jgnlah dalam bentuk realiti tv...takut bukan aper...mudah benar nak menyimpang dr niat sebenarnya...

"Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yg nyata..."


Meh sambil2 tuh layan lagu tema imam muda..."hambamu"

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


7 months..  

Tuesday, June 21, 2011


Alhamdulillah 7 bulan dah anak mama..sekejap btul rsnyer..cam rasa br semalam jer melahirkan dier...and syukur padaMu ya Allah..irfan sgt mudah dijaga..xbanyak ragam..xbyk nangis dan senang dgn org lain..

tp one day balik dr nurseri, mama tgk punggung irfan naik gatal2...hmm...xkan nak marahkan nurseri plak sbb selama nih xpernah lagi..bila ditnya2kan, dorg pun noticed yg irfan ader rashes skit..so biler mama tnya ngan org lain..dorg suggest mama tukar diapers..hmm..pening gaklah mama ngan papa bab2 nak tukar diapers nih..so kena brani try n error..papa suggest utk pakai mami poko...hmm..try yg mahal katernyer...(bagusnya papa irfan nih sbb xberkira bab2 anak nih)..so start tgh bulan jun arituh, irfan tukar pakai mami poko..dan alhamdulillah ruam irfan makin hari makin kering dan semakin elok...plus kena sapu dgn nappy rash cream gak...n baru tau satu petua..kalau pakai nappy rash cream tuh, tkleh tmbah bedak plak...nnti kulit xbernafas...ooo, baru tau...thanks byk2 pd kak nurul (nurseri irfan) sbb bg petua tuh...maaflah ek, first time jd mama, so byk yg kena blaja lagi..

baru pas layan imam muda musim kedua gak nih...alahai sejuknya perut ibu2 mereka tgk anak2 mereka begitu..menjadi harapan mama dan papa utk irfan menjadi seorang panglima islam yg teguh dan berani...berani meletakkan yg haq pd tempatnya ...spt sifat Saidina Umar Al khattab yg digelar Al-Faruq.

Mama juga belajar menjadi yg terbaik..papa pun juga...maka sama2 la kita belajar agar matlamat Rasulullah utk melahirkan generasi pemuda yg berhati waja dan bertaqwa tercapai...

p/s: xsabar nak tggu irfan besar...nak ajar irfan berenang...pastu memanah..pastu berkuda...pastu bermain pedang...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Petua dan tips  

Tuesday, June 14, 2011

Irfan;the joyful 6 months
Bismillahirrahmanirrahim...nak kongsikan beberapa petua dan tips penjagaan baby..alhamdulillah sebenarnya tak brape tahu..just simple petua based on pembacaan..tp biler time pantang mak jaga, mmg byk jugaklah dier turunkan petua2 yg berguna...so nak kongsi skit ek...
1-klu kena bawa baby dalam satu perjalanan yg jauh, dekat hujung kain bedung dier tuh, ikatkan biji lada hitam..dgn izin Allah, dijauhkan baby dr gangguan2...(sgt berguna masa keluar hospital terus balik kuantan)
2-klu masa baby dpt kuning..kerapkan lagi bf..klu dier besa minum 2 jam sekali, kerapkan sejam sekali (time nih mmg ibu kena byk berkorban)..and klu mandikan dier, bilasan terakhir gunalah air rendaman kuchai.InsyaAllah kuningnya akan berkurangan.
3-baby awal2 kluar mmg kuat menangis sbb itu je bahasa yg dier tahu utk minta sesuatu...so jgn panik.
4-klu nak mandikan kepala baby, air yg jatuh lurutkan ke belakang kepala...petua org tua2 klu lurutkan ke depan, nnti kepala baby jendul...wallahua'lam.
5-Masa baby tidur, bacakan ayat kursi di ubun2nya...smpaikan pesan, supaya menjadi anak yg soleh/solehah.
6-Baby diberi kelebihan oleh Allah uk melihat benda2 yg kita xleh nmpak dgn mata kasar..jd elakkan bawa baby berjalan especially time2 maghrib...klu boleh time nak dekat2 azan, bawak baby ke tempat2 yg berbumbung dan tertutup.
7-Lepas tali pusat dier luruh, mandikan dier dgn air sejuk (jgn terlalu sejuk dah la)...insyaAllah tubuh dier cepat 'keras'...alhamdulillah petua org tua2 nih sya amalkan, dan irfan dalam dua minggu dah tegak tengkuknya..
8-Org tua2 kata kalu nak menyambut baby, sambut dr arah depan, sbb klu sambut dr arah belakang..dier akan jd org yg sombong...wallahua'lam
9-Bila baby terkejut, dakap dier dlu..jgn biar dier menangis lama...nnti dier akan terbiasa menangis lama2 dan mudah takut.
10-Klu perut baby masuk angin...urutkan perut dan belakang betisnya...insyaAllah berkesan..klu x, bagi sesudu Dentinox @ Gripe water (campur dalam susunya)

Rsnyer byk lagi..tp leh plak lupa..insyaAllah klu ingat sya update lagi...pada sesaper yg ader tip2 lain, boleh la share ek..tq!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Kisah hati...(Segmen santai)  

Monday, June 13, 2011

Bismillahirrahmanirrahim...


tepat pukul 12tghmalam..mata nih susah btul nak lena...irfan dan papa nya dah lama hanyut dalam mimpi gamaknyer...mama nyer baru nak rest..heheh..
entry kali nih just santai jer..sbb xder mender spesifik nak citer...sesajer memblogwalking memalam ni terlintas smbil2 layan2 lagu nak tido...tetiber bleh plak (tetiber ok??!!) terlayan lagu alyah-kisah hati...halamak..mmg lagu suh tdo btul...tp honestly, tk minat pun si alyah nih..kenal melalui dua tiga lagu kat radio je pun..tp kali nih mmg puji sbb lagu kisah hati nih sedap n lirik dier mudah difahami..memandangkan aku nih kategori 'halus' jiwanya (bkn makhluk halus), aku lebih kepada cetusan dan inspirasi lirik sesuatu lagu...kekadang sesedap mana pun lagu tuh, tp lirik dier xmembawa maksud pape, mmg pd aku kosong lagu tuh...ok back to the song~

lagu nih cukup dalam pengertiaannya...basically maybe utk cinta yg tak kesampaian...aku pilih konsep yg lebih halal..iaitu dalam hubungan suami-isteri...cinta yg dah terpatri antara dua hati then ditakdirkan Allah, salah seorangnya pergi mengadap Ilahi..itu pandangan aku la...sbb aku tidak menyokong kepada cinta yg tak halal...pd aku, dier punya peak of the song (lupa aper term yg btul) ialah pada lirik ini :

~cinta kau dan aku xkan mungkin bersatu, untuk saat ini, didunia ini,
mungkin kita bersama, nanti di atas sana, biar kusetia menjaga cintamu, selamanya~


Meh layan jom:





p/s: Seni itu indah dan tanpa batasan, cuma perlu bijak mencari seni yg diredhaiNya...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Musim kahwin dah tiba...  

Sunday, June 12, 2011


Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah diberi lagi kesempatan utk mengupdate blog ni...fuhhh..dah nak macam bersawang dah blog nih...heheh...namun xsangka2 juga dalam senyap2, ader gak pertambahan followers...alhamdulillah dan terima kasih kerana sudi menyinggah...segala kekurangan dan kesalahan harap dimaafi..

Bulan Jun aka musim cuti sekolah dah tiba...dan seperti kelazimannya, time2 mcm nih la kami sekeluarga menerima jemputan yg tak terkira banyaknya...dr seluruh ceruk tk kiralah di utara, di selatan mahupun pantai timur..terkadang sedikit terkilan jugaklah sbb yg menjemput pun kebanyakkan kawan masa sekolah, masa kat universiti dan rakan sekerja...maaf setulusnya jika sya sekeluarga tidak dapat menghadiri semua2 majlis2 tersebut...insyaAllah sekalipun jasad tidak dapat meraikan, doa tetap sya panjatkan agar masjid yg dibina berkekalan harmoni smpai ke syurga...amin..

Teringat masa sya nak kahwin dlu...klu diikutkan mahu buat seringkas mungkin, xperlu ader sanding2..xperlu nak besar2..cukuplah sekadar makan dan sedikit kenduri kesyukuran...namun apalah daya sya utk menentang adat...meskipun tegas sya mempertahankan kehendak agama, namun akhirnya terpaksa akur apabila makcik2 dan jiran2 sudah mula membuat muka...lantas sya akur dgn syarat sya tidak mahu ada majlis tepung tawar dan sebagainya...dan alhamdulillah permintaan sya dipenuhi...
namun sya bertekad, insyaAllah jika dipanjangkan usia utk sya merasai pengalaman menyambut menantu, sya pastikan syariat melebihi adat....adat ttp dipikul, tp agama wajib dijunjung...maka yg bersalahan dgn agama insyaAllah akan dimansuhkan jika diizinkan Allah utk sya hidup diwaktu itu...

Mata pun dah ngantuk..perlu bersedia utk hari esok (jika dipanjangkan usia, sya meneruskan rutin, dan jika esok ditakdirkan utk 'kembali', sya juga perlu bersedia)...wallahua'lam

p/s: Tentatif esok: Walimatul Urus opismate di Puchong...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Ketaksabaran dalam sabar  

Thursday, June 9, 2011

Gambar sekadar hiasan

Bismillahirrahmanirrahim...lama sungguh xupdate blog..bukan tknak update, tp setiap kali nak buka blog ader jer mender menghalang..dan alhamdulillah kali nih diberi peluang utk meng'update' sedikit sebanyak..insyaAllah.

Pelik sungguh tajuk blog kali nih..ketaksabaran dalam sabar? hmmm..dalam maksudnya saudara/saudari sekalian...dalam rumah tangga misalannya, sabar adalah satu elemen yg penting, tp kekadang disebabkan ketaksabaran dalam bersabar itulah yg menjadi mancis untuk menyalakan konflik..sebagai contoh, seorang isteri boleh bersabar dgn sikap ke'malasan' suami di dalam hati, tapi dimulut diluahkan segala bebelan supaya suaminya berubah..itulah yg sya maksudkan ketaksabaran dalam bersabar..


dalam rumah tangga, sabar sahaja tidak memadai utk dijadikan pengukuhan utk sesuatu kerukunan rumah tangga. Sabar perlu disertai dgn saling menerima, saling percaya dan berkomunikasi...dalam hal nih, mmg sya cukup2 rekemen utk saudara/ saudari sekalian membaca buku tulisan Ustaz Hasrizal " Aku terima nikahnya..." dan tulisan John Gray, Mens from Mars, Women From Venus. Kupasan alam rumah tangga dan bagaimana utk mengetahui perbezaan lelaki dan perempuan diterangkan dgn jelas dalam buku ini...mmg tk rugi membacanya..apatah lagi buku karya Ustaz Hasrizal aka Saifulislam.com cukup santai dan senang difahami..

Pernah saja adik2 yg ingin berkahwin melontarkan soalan2 yg begitu menggerunkan hati utk menjawabnya...apakah rahsia utk memastikan rumah tangga kekal harmoni? bagaimana memujuk hati dikala berlaku perselisihan? bagaimana ingin memandu rumah tangga hingga ke syurga? fuhh..soalan2 begini hakikatnya, sya bukanlah layak utk menjawabnya memandangkan usia perkahwinan sya sendiri masih setahun jagung...namun sedikit sebanyak pengalaman sendiri dan rakan2 boleh dijadikan panduan dan teladan...

sewajibnya rumah tangga yg dibina perlulah berasaskan ingin mendapatkan keredhaanNya..maka jalan dan cara perlulah selari dgn kehendak agama...cari jodoh yg baik, pelihara hubungan dan sentiasa siram benih2 kecintaan pada Allah melebihi segalanya...(dan sya rasa konsep asas nih ramai yg dah tahu)

namun sya cukup tertarik dgn tulisan Ustaz Hasrizal, yg mana beliau cukup menegaskan motto hidup beliau dgn kata2 "Erti hidup dgn memberi"..cukup simple yet memberi makna mendalam pada diri sya khasnya...sebagai individu, anak, isteri dan ibu...dgn berpegang kpd prinsip asas ni, ternyata ianya membuka mata sya sejelasnya tentang hidup...jika kita melakukan sesuatu dgn mengharapkan balasan..maka selamanya hati takkan tenang selagi tidak mendapat yg dihajatkan...maka utk itu perlu perlu difokuskan apa sahaja yg kita lakukan hanyalah utk memberi tanpa mengharap..atau lebih ringkas 'unconditional love'...susah, sukar...namun perlu dipraktiskan perlahan2 agar hasilnya insyaAllah...

begitu juga dalam mendidik suami dan anak, setiap nasihat/teguran dan kata2 yg diberi semestinya tidak mengharapkan perubahan yg segera...kerana prinsip asas yg dipegang, insyaAllah tidak akan berlaku perselisihan yg besar yg akhirnya boleh meretakkan masjid indah yg dibina..

oleh itu perkahwinan adalah suatu yg menenangkan, melahirkan rasa selamat dan dipunyai serta membaja perasaan cinta utk diberi...insyaAllah dgn hati dan fikiran yg positif, dgn kehendak hati yg sentiasa mencari ilmu dan meningkatkan iman, rumah tangga yg dibina akan seindah mahligai Rasulullah dan sahabatnya...amin..

p/s: kepada kengkawan yg bakal mendirikan rumah tangga, tahniah!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


So fast so furious...6mons  

Monday, May 23, 2011

Irfan and papa

First official Lesson for irfan


Assalamualaikum to all my bloggers...it seem so long i tak update blog..huhu..maklumlah kesibukan diantara kerjaya dan peranan...hehe (alasan kan..)

alhamdulillah..menginjak ke bulan 5 dah, irfan pun dah masuk 6 bulan ..ya Allah cpt btul masa berlalu..rs macam baru kluar bilik bersalin jer..hahah..perkembangan irfan pun sgt pantas..dah pndai meniarap..makin byk akal dan mulutnya...dan dah pndai show emotions...kekadang biler letih balik keje, just laying beside irfan, irfan akan pandang mama seolah2 paham keadaan mama...irfan senyum kat mama....fuuhhh, terus ilang sumer penat mama kat opis..hehe..

berat terkini irfan dah masuk 8kg...makan ngan minum susu sama jer kuatnya (ingatkan biler dah introduce solid food..irfan akan kurang susu)..xperlah, yg pnting anak mama ttp sihat dan semakin bijak..

yg bestnyer skang..irfan pun dah ader standard routine...kalau time weekdays, irfan akan bgn sendiri or dikejutkan by 730am...balik dr nursery, pukul 8 mlm akan tido balik...sesekali jela bgn utk menyusu or tukar pampers..tp since beberapa mggu nih, irfan dah jarang bgn malam..yippie!!! mungkin Allah nak bagi mama rehat plus usaha mama tukar pampers irfan ke jenama lain jugak kot...hahahah

papepun, irfan pun kitorg start ajar basic lesson...dan menjadi impian aku utk irfan kenal huruf hijaiyah dlu sebelum kena huruf2 rumi..melalui pembacaan dan forum2 yg aku sertai..kebanyakan mothers recommend guna al-furqan..punyala hari tuh sehari suntuk google pasal mender tuh dan alhamdulillah, Allah perkenankan hajat mama...
so far, irfan tunjuk gak la interest dier biler ditunjukkan flash card tuh...tp one more thing klu nak ajar baby nih, please jauhkan dier dr tmpat or keadaan yg bleh steal dier punyer attention...depan tv ke or sbgnya mmg tk seswai k...

hopefully dgn doa mama dan papa, irfan could kenal huruf2 sebelum irfan berusia setahun setengah...lagi cpt lagi bagus...amin...

wallahua'lam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


HAppy birthday Irfan yg ke 3 bulan  

Sunday, February 13, 2011


Salam...just simple entry kali nih...mama zahirkan ucapan selamat hari lahir utk anak mama nih dgn iringan doa...ya Allah, sesungguhnya telah kau beri aku satu anugerah dan amanah, aku yg hina ini menerima dgn penuh kesyukuran...aku yg hina ini sedayanya dgn keizinanMu menunaikan amanah ini. ya Allah Engkau Maha Mengetahui isi segala hati..kau berikan aku sebagai ibunya dan dari setiap titik rezeki semuanya adalah dgn keizinanMu...aku sebagai ibunya memohon drMu Tuhan yg Maha Memiliki,kau afiatkanlah dia, sembuhkanlah segala penyakitnya, terangkanlah hatinya dgn iman, tajamkan pemikirannya, fasihkanlah lidahnya, kuatkanlah ingatannya dan peliharalah hatinya agar tidak lalai padaMu...amin wahai Tuhan yang Maha Memberi...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Impian Saidina Umar r.a  

Sunday, January 23, 2011


Salam...baru pas jenguk blog ustaz hazrizal...mmg antara top view list yg mesti dibaca at least seminggu skali...byk2 article2 kat situ yg sgt2 bermanfaat dan kadang2 bagai 'menampar' kelalaian sya sebelum nih...

kali nih sya nak share satu article dr sana, utk baca klik http://saifulislam.com/?p=6164#more-6164

hmm...sya juga baru dikurniakan seorg zuriat lelaki yg mana harapan sya dialah yg bakal membentuk dan mewacanakan ummah mengikut acuan Iman dan taqwa..membaca artikel dr blog ustaz hazrizal, membuatkan sya terfikir, adakah irfan yg sya sayangi ini merupakan lelaki impian saidina Umar r.a

honestly,sya belum cukup pandai dalam bab2 parenting nih apatah lagi utk mendapatkan cara paling ideal membentuk generasi mukmin,tp sekurang2nya,yg sya tahu jika dididik dgn berpandukan Islam sepenuhnya,insyaAllah...tp pada waktu yg sama,pendidikan anak bermula dgn mendidik diri sendiri dahulu...kerana anak akan mencontohi setiap gerak geri dan tingkah kedua ibu bapanya..saya perlu lebih belajar dan kembali mengamalkan apa yg ditinggalkan kerana hanyut dgn kesibukan dunia..

dan bila berbicara dgn ibu2 yg lain, semua turut mengakui cukup takut dgn arus masa kini..anak2 yg mudah terikut2 budaya hedonisme,yg lantas membentuk acuan kemusnahan..ditambah lagi dgn ketidak prihatinan ibu bapa,hmmm...hancur leburlah agamaku dan juga bangsaku...

aku takut generasi anak ku nnti, sudah tidak ader generasi celik Al-Quran...sudah tidak ader generasi celik bahasa arab,sudah tidak ader yg celik tulisan jawi, sudah tidak ader generasi yg mampu menghafaz al-Quran dan al hadis dgn baik..ya Allah lindungilah generasi kami drpada menjadi generasi yg dimurkaiMu..amin

mari2 mommies sekalian...back to basic...kita mungkin terkejar2 nak anak kita pandai berbahasa inggeris..tp kita perlu ingat utk ajarkan mereka al-Quran...perlu tanamkan mereka dgn ayat2 Allah dan hadis Rasulullah s.a.w

p/s:sungguh2 takut dgn generasi kini...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Luahan hati seorang ibu  

Friday, January 14, 2011

Just nak share something dr member kat fb...hmmm..membacanya pun dah rasa sayu...utk tatapan dan renungan aku sebagai anak dan mama..


Anakku,…

Bila ibu boleh memilih

Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar karena mengandungmu

Maka ibu akan memilih mengandungmu…

Karena dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak,engkau hidup di perut ibu

Engkau ikut kemanapun ibu pergi

Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak karena kebahagiaan

Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman, karena ibu kecewa dan berurai air mata…

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar, atau ibu harus berjuang melahirkanmu

Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu

Karena menunggu dari jam ke jam, menit ke menit kelahiranmu

Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu surga

Karena kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan

Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua

Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,

Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapapun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia

Saat itulah… saat paling membahagiakan

Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,

Mendengarkan ayahmu mengumandangkan adzan,

Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu,

Maka ibu memilih menyusuimu,

Karena dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan tetesan-tetesan dan tegukan tegukan yang sangat berharga

Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,

Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat

Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle

Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku…

Hidup memang pilihan…

Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana

Maka maafkanlah nak…

Maafkan ibu…

Maafkan ibu…

Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,

Agar tidak ada satu kepingpun bagian puzzle kehidupan kita yang hilang

Percayalah nak…

Sepi dan ranamu adalah sebagian duka ibu

Percayalah nak…

Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu…

Sumber: http://goo.gl/hFqK1

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Selamat hari lahir ke 2 bulan,irfan!  

Thursday, January 13, 2011

hmm..pagi2 dah bgn..siap2kan brg2 irfan..hari nih mama ngan irfan ikut papa gi keje...tp mama x masuk opis lagi...mama ngan irfan nak gi klinik...arinih irfan dah genap 2 bulan..so kena injek lagi..smpai opis plak,dgn baik hatinya aunty fiey nak tolong antakan mama n irfan gi klinik...papa xleh nak amik 2 kali time off...sbb kang papa nak kena anta mama ngan irfan balik plak....
smpai klinik medi perdana,xramai org...dalam kul 9 lebih,dah bleh masuk bilik dr...

mama saje jer pilih klinik nih utk check up irfan sbb dr pregnant lg mmg mama dah biasa ngan Dr Hijra...lgpun mama xsegan kalu2 nak tnya pape ngan dia..so this time,Dr Hijra pun excited nak jumpa anak mama nih sbb diala yg dlu dok wat check up tiap2 bulan kat mama...

time nak inject tuh..dalam hati mama nih berdebar2 plak rsnyer...dalam hati berdoa moga anak mama xnangis kuat...mesti kuat cam mama..xtakut jarum..alhamdulillah masa cucuk jer la anak mama nangis..abis je jarum ditarik kluar..anak mama senyap balik..siap senyum2 lagi...bagus anak mama tough...harap anak mama x demam...

next appointment, masa irfan 3 bulan nnti....

berat terkini irfan : 5.9kg

p/s: selamat hari lahir irfan yg ke 2 bulan...wah cepatnyer masa berlalu...esok mama dah keje!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dgn berat hati...  

Wednesday, January 12, 2011

Salam..tinggal dua hari lagi bg aku utk menamatkan cuti panjang ini...hmm...jauh disudut hati,xrasa excited pun nak masuk keje nih..bukan aper,bila ingatkan kengkawan,mmg tk sabar nak jumpa..tp biler ingatkan kena tgglkan si kecik tuh kat nurseri..hati ni terlalu berat...
Mama kena kerja ek Irfan..mama kena tolong papa cr rezeki...insyaAllah utk kesenangan kita sekeluarga gak...walaupun mama xboleh nak ader sepanjang masa utk Irfan,tp insyaAllah mama cuba manfaatkan yg terbaik setiap saat bersama Irfan...
Irfan kena ingat..setiap saat, tk pernah berkurang pun kasih sayang mama pd Irfan..setiap hari semakin banyak dan banyak...Irfan pun dah makin cerdik skang..bila mama ckp pape,Irfan akan senyum dan ketawa...cukuplah itu utk buat mama bertambah kuat syg..

Pesan pd diri...tahun baru,mood baru,prestasi kerja baru,semangat setiakawan yg baru,dan lain2 mesti baru..mesti semangat...ganbatte!

p/s:~mama kena kuat~

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dalam dilema..  

Monday, January 3, 2011


Alhamdulillah bertemu lagi...dan semalam gak aku baru sampai dr kuantan...setelah melalui proses berpantang yg panjang, tetiber terasa xnak balik plak..huhu..tp memikirkan tanggungjawab yg bakal dipikul..ku turuti jua..chewah!

tp skang ader dilema baru la plak..samada nak hantar irfan ke pengasuh atau hantar ke mak utk dijaga sementara waktu..yela, skang ni kan byk kes2 pasal baby nih,so memula yg melahirkan kerisauan tu of course la abah aku...dier ckp irfan terlalu kecik nak dihantar ke rumah pengasuh..kena pulak pengasuh or nurseri yg mmg dah ader ramai org..susah nak bg perhatian pd irfan nnti...aku mmg setuju pasal hal tuh,ader gak aku ckp ngan husband nak amik cuti tanpa gaji sebulan,husband xbagi..so another option yg aku nmpak tgglkan irfan kat umah mak sampai dia umur 3 bulan..(org kata sampai dia keras skit)..kebetulan plak adik aku yg kat uia tu dah abis blaja,dia pun willing nak jaga...the problem is....jauhnya nak anta kuantan...hujung mggu je la nak ulang alik pun..
so ader lebih kurang 2 minggu lagi utk aku wat keputusan...ahhh..pening btul...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster