Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Happy birthday yg ke sebulan!  

Monday, December 13, 2010

Salam..just simple entry...selamat ulangtahun yg ke sebulan anak mama...Amir Muhammad Irfan Musa...mama doakan Irfan menjadi anak yg soleh,taat perintah agama,patuh pada mama dan papa,berguna pada agama dan berbakti pada negara...
Mama doakan Irfan menjadi panglima Islam...satu hari nanti Irfan akan menjadi seorang yg mendukung agamanya..amin...

Arinih, mama bawak Irfan pigi cucuk...anak mama mmg tough..tk bunyi pun..duduk diam2 jer...masa nurse nak cucuk Irfan,hati mama plak yg sakit...bayangkan kalu2 jarum2 tuh nanti yg buat Irfan sakit...tp anak mama mmg tough...mama pun kena tough la jugak..

Hari nih timbang..anak mama dah 4.8kg...tinggi 60cm....alhamdulillah...semoga Irfan membesar dgn sihat,bijak dan cerdas..amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Detik kelahiran seorang khalifah Allah  

Salam..dah lama xberblogging nih..almaklumlah masih dalam keadaan berpantang..ni pun curi2 berblogging lantaran kebosanan tahap yg tk dpt dibayangkan..So entri kali nih nak share citer pasal detik2 kelahiran putera sulung kami...alhamdulillah,semuanya dipermudahkan Allah..

kita imbas kembali detik2 itu..cewah!


12/November/2010

6.30ptg
Hubby balik keje n mengusik aku, "isk,xterasa nak bersalin lagi ke?"..aku just tersenyum..tp perasaaan berdebar2 tuh ader...n m
emikirkan kalu aku tk bersalin lagi minggu depan aku nak kena apply mc lagi mmg leceh,so dalam hati berdoa biarlah kalu nak bersalin pun dalam hujung2 minggu camnih,xsusahkan hubby nanti..

10.00malam
Hati rasa berdebar2 semacam..terdetik gak perasaan mcm nak bersalin..sempat lagi time nih ber fb..huhu

11.30malam
Tiba2 perut rasa memulas2 mcm nak buang air..setiap kali gi toilet, setiap kali tu la aku perhati kot2 dah ader tanda2 nak bersalin...pd hubby aku bgtau yg aku kerap ke toilet..hubby just kata jgn pikir sgt n mintak aku tido awal..

12.00malam
memulas2 lagi..kali nih badan cam rasa panas2 skit...cuba utk tido tp tkleh nak lelap mata..

13/Nov/2010

1.30pagi
Kukejutkan hubby kater aku langsung xleh nak tido..hubby ckp dlu kakak ipar aku pun sebelum nak bersalin, seminggu tkleh nak tido..so aku cuba utk xpikir pasal tuh n cuba tido..

3.30pagi
Terbgn dr tido...aku mcm rasa contra
ction tp sekejap2 hilang..skali lagi aku kejutkan hubby...aku mengajaknya kalu boleh pagi esok nak pigi hospital..nak check sbb mmg contraction kejap ader kejap hilang..hubby kater ok..aku langsung xleh tido...so start dr jam 3.30 nih aku bz membaca buku2 n sesekali bermain ngan remote control tv..huhu

5.00pagi
perut makin xselesa..aku dah start mundar mandir sambil mulut nih kumat kamit bc doa Nabi Yunus..nak kejutkan hubby lagi tp xsampai hati...dalam mundar mandir tuh,terasa something panas mengalir laju..perasaan time tuh campur2..happy n confuse (leh plak..haha)
terus aku kejutkan hubby..hubby suh aku mandi dlu n solat subuh...

6.30pagi
selesai siap2 sumer, kitorg pun menuju ke Hospital Sg buloh..masih tk terasa sakit cuma air yg tk henti2 mengalir...

7.00pagi
Sampai kat hospital..selepas registration,xsampai 5minit nurse pggl utk check..ECG pun nak dekat setengah jam then doc pggl utk check bukaan...baru 2cm..so aku kuar n ajak hubby gi bekpes dlu..dalam perjalanan tuh mmg terasa la alirannya n start sakit pinggang mcm period pain tuh...xberselera sgt memadai dgn sekeping sandwich jer..

10.30pagi
Nurse pggl lagi utk check bukaan..time nih dah ader rasa sakit skit2 tp xlah ketara sgt...abah ngan mak pun dah otw nak dtg hospital
(kebetulan mak ader function kat klang)..so bukaan baru 3 cm...n doc perempuan nih 'menolong' utk permudahkan baby keluar...sakitnya Allah je yg tahu..dalam masa yg sama,doc suh aku standby masuk labour room...aku terkejut gak sbb baru 3cm..doc kater aku mesti bersalin within 24 hours gak memandangkan air ketuban aku dah pecah..so by that time kalu ader labor room kosong jer..mmg aku akan ditolak masuk..

12.00tgahari
Aku sempat jumpa hubby lagi..sempat pesan hubby suh belikan nasi bungkus memandangkan aku rasa lama lagi nak masuk labour room n perut pun terasa lapar..elok2 hubby tgglkan aku,nurse pggl nak check ECG lagi...xsampai setengah jam,sorg nurse dtg nak amik aku...katanya ader kekosongan kt labour r
oom...masa tuh dalam mmg kuserahkan segala2nya pada Allah..doa dan selawat mmg xputus2..

1.00ptg
Aku dah mmg dalam labour room...masuklah seorg doc perempuan (alhamdulillah doa aku dimakhbulkan Allah) utk check bukaan..alhamdulillah kali nih dah terbuka 5cm...n contraction yg dtg semakin kerap..(sakit mcm period pain-sakit pinggang)..aku mengadu pd nurse contraction semakin kerap, n nurse tuh bagi ubat tidur utk bg aku rehat...so dalam sakit2 tu pun aku leh plak tertidur..huhu

2.30ptg
Aku terbgn dr tidur sbb aku dah start rs sakit pinggang yg semakin kerap..sampai kekadang cam nak bgn jer dr katil tuh...ditambah plak ngan aku yg xmakan pape dr tghari membuatkan sakitnya menjadi2 plak...bleh plak aku mintak ngan nurse nak kuar jap..nak gi lunch...nurse siap gelak lagi...dia kater once dah masuk labour room xleh makan dah...aku dgn mengharap simpati nurse mintak segelas air..at least utk hilangkan haus...alhamdulillah nurse bagi segelas air dan xlupa aku selawat byk n mohon dipermudahkan..entah mcmana,aku leh terlena semula..

3.45-4.30ptg
Waktu aku terjaga tgk xder sorg pun dalam bilik aku tuh..suspen gakla, sbb aku ader perasaan nak 'meneran'..aku pggl nurse dan seor
ang nurse bersama doc masuk...aku ckp aku ader perasaan nak meneran n doc terus check bukaan aku,,katanya baru 7cm..doc hanya benarkan aku meneran biler bukaan aku 10cm...dalam hati ya Allah lamanya lagi n dalam kepala menjangkakan aku bersalin malam nanti..

5.00ptg
Time nih mmg perasaan nak meneran tuh dtg slalu...setiap kali aku rasa nak meneran,doc akan pegang tgn aku n ajar aku bernafas utk hilangkan rasa tuh..nurse n bidan plak xputus2 suruh aku berselawat byk2 setiap kali terasa sakit...ader skali tuh aku rasa nak meneran sgt dah..biler doc kater nak check dah terbukak brape,aku pura2 kater xsakit dah sbb xtahan asyik kena check jer..huhu..nak dekat jam 5.15ptg, doc check bukaan aku dah 9cm tp refuse nak suh aku teran...waktu ni la mmg waktu paling sakit bg aku...nak tahan dr meneran n dalam masa yg sama sakit kt pinggang plak beransur2 hilang...pukul 5.30ptg,aku bgtau doc aku nak meneran n doc sahkan bukaan aku dan 10cm..doc pesan kalu nak teran, teran panjang2 dan curi nafas..hubby pun dah ader kt sebelah sambil bg kata2 semangat..

5.47ptg
Setelah bertarung hampir 17minit dgn 3 kali teran,alhamdulillah doc meletakkan bayiku di atas dada..rasa sakit serta merta hilang dan aku n hubby xputus2 memanjatkan kesyukuran pd Ilahi..yg bestnya,masa babyku diletak kat atas dada,dia membuka mata dan juga terus membuang air (petanda baby sihat)..aku sempat memegang tgn dan tali pusatnya sebelum nurse cpt2 mengangkat utk membersihkan nya..
Amir Muhammad Irfan Musa, 3.73kg, 56cm

6.00ptg
Hubby dtg bersama baby...Syahdu rasa diri ni biler melihat hubby melafazkan azan dan iqamat di telinga baby..serta merta terasa kerendahan diri melihat keagungan ciptaanMu ini ya Allah..

6.30ptg
Aku dihantar ke wad setelah selesai urusan..series time nih terasa lapa dan ngantuk..masuk wad je,mak abah n ayang menjenguk...mak menangis memeluk aku..aku plak terlalu letih utk beremosi ketika itu (haha..)habis time melawat kesemua mereka pulang.

Aku plak di discharge keesokan harinya memandangkan both ibu n anak sihat..aku terus dibawa ke kuantan dan bermulalah rutin berpantangku...nnti citer bab berpantang di entri lain plak ek


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Amir oh amir...  

Tuesday, December 7, 2010


Alhamdulillah genap 3 hari kelahiran irfan,papa nyer sanggup turun kl jap utk daftarkan kelahirannya..maka dgn izin Allah,seorang hamba telah diberi nama Amir Muhammad Irfan Musa...fuhh pada yg first time dgr,ayat wajib...."mak aii panjangnya nama"

so kat sini nak citer skit camner nama nih leh terilham...mari kita kembali ke saat kandungan aku berusia 5 bulan...

masa nih kami berdua xtau lagi kandungan aku ni baby boy or girl..so atas persetujuan bersama,kalu baby boy hubby yg akan bg nama,n kalu baby girl insyaAllah aku yg akan bertanggungjawab memberikan nama...ketika itu plak, ramai yg berkata aku ni mengandungkan anak perempuan..tp aku ngan hubby bersedia dan xkisah pun..maner2 kami terima..

pas kami tau baby boy,hubby pun bz la mencari nama yg sesuai..ms tuh hubby berkenan dgn satu nama nih..aku ok je,sbb dah deal kan..utk lebih kepastian,kami bersama2 wat solat istikharoh,mintak petunjuk jika ini juga pilihan dr Allah...kebetulan plak,minggu tuh kami balik ke kuantan,saje la aku sembang2 ngan mak tnya pendapat dia...to our suprise, mak pun cadangkan nama yg kami pilih tuh...pas balik dr kuantan pun,bila aku tnyakan cadangan kwn2,ader gak yg cadangkan nama tuh...pada kami,mungkin itu petunjuk dr Allah...kami berdoa agar dikuatkan hati..yg penting keselamatan aku ngan baby...

tanggal 13 november 2010,lahirlah putera sulung kami...Amir Muhammad Irfan Musa..
Amir bermaksud ketua...Muhammad bermaksud yg terpuji..Irfan bermaksud yg bijaksana dan Musa merupakan nama seorang Nabi..

nama itu doa...dan mama akan sentiasa mendoakan kebaikan dan kesejahteraan anak mama! Love!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bukan semua keinginan kita Allah bagi  

Sunday, December 5, 2010

Dah namanya pun manusia,pasti banyak keinginan yg sentiasa diangan2kan...biarpun terkadang keinginan itu melampui kemampuan sendiri..namun acapkali keinginan itu disalahtafsirkan sebagai keperluan..natijahnya,lahirlah perasaan kecewa dan sedih apabila keinginan itu tidak berjaya diperolehi...seperti juga sya seorang manusia biasa...dlu apabila masih belajar,keinginan utama ialah utk mendapatkan pekerjaan yg baik..gaji dan kemudahan yg sewajarnya disebuah syarikat ternama,semasa masih bujang,keinginan utk berkahwin dgn lelaki yg mampu memberikan kebahagian dalam perspektif sendiri,apabila sudah berkahwin,keinginan utk mendapatkan zuriat yg soleh dan solehah...sepanjang 26tahun sya bernafas dimuka bumi ini, ,mungkin telah beribu bahkan berjuta keinginan yg bermain2 dalam fikiran..teringat sya sewaktu lepas SPM dlu, sya begitu teringin utk belajar diluar negeri,namun hasrat itu dipatahkan oleh kehendak ibu bapa sya yg pada masa itu beranggapan sya terlalu muda utk hidup dirantau orang...perasaan sya ketika itu?...cukup kecewa...sampaikan jauh disudut hati ini, menyimpan perasaan kecil hati yg teramat sangat terhadap kedua mak dan abah..pada masa itu sya hanya beranggapan mak abah la yg menjadi penghalang kepada cita2 sya sehingga sya terlupa bukan mereka yg membuat keputusan itu,tp Allah yg telah mengilhamkan kepada mereka utk menghalang sya...

kini,setelah berumahtangga dan memperoleh seorang anak,baru sya sedar bahawa ada hikmahnya keinginan sya waktu itu tidak dikabulkan Allah..jika waktu itu sya pergi ke luar negera,mungkin sya tidak akan menjejakkan kaki ke matriks langkawi,tidak menyambung pelajaran ke utm dimana disitulah sya bertemu suami sya sekarang dan seterusnya berkahwin dan memperoleh anak...perjalanan yg ditentukan ini boleh jadi lebih baik jika sya meneruskan niat sya dulu...
begitu juga dalam urusan2 yg lain seperti zuriat dan harta,kita hanya mampu berdoa dan berusaha tp hanya lah Dia yg Maha Mengetahui sekiranya keinginan kita tidak atau belum diberi..

-sekadar cetusan rasa-

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster