Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Apa yg perlu pantang selepas tempoh berpantang..  

Sunday, June 24, 2012

Assalamualaikum...lama xmenulis dalam blog nih...bukan per tgh cari tajuk2 best utk di share...last2 ader member tulis status kat fb daa...per lagi ..idea2 ..n kebetulan boleh la kongsi pengalaman...
masa berpantang 40 hari or 44 hari tuh..mmg segala pemakanan kita dipantau..especially klu berpantang dgn org yg mmg kuat pantang2 nih...(cth my mom)...so masa anak first agak seksa gakla utk bertahan..tp bila memikirkan anak..kuturutkan jua...
okla nak share skit ape pemakanan yg kne pantang selepas tempoh berpantang...jgn salah faham k..bukan mengharamkan aper yg halal..tp sekadar berpantang sementara...klu korg nak makan gak...makan je..in case sakit g hospital k...hahahahh...

1. Ais
Ni mmg kompem kne pantang at least 3-4 bulan...ader yg pantang smpai setahun pun...nak try skit2 boleh je kot...mengikut org dlu2..kesannya urat2 kita yg belum lagi kecut tuh akan lagi kembang...nnti bila dah berusia skit klu tk pantang nih...boleh sakit2 badan katenyer la...

2. Minuman sejuk/ais krim/cendol/ABC
Mcm ais gak...tp ni kesan pada ibu dan anak la...boleh kembung di buatnya..

3. Minuman yg boleh menyebabkan 'angin'
Teh...segala jenis teh...dan juga kopi...utk bf mommies mmg kne pantang yg nih..sbb kopi dan teh boleh menyebabkan produksi susu berkurangan...

4. Sayur-sayuran
Kobis, timun, kangkung, bayam, pucuk paku...antara sayur2 yg perlu pantang wlaupun selepas tempoh berpantang...tempohnyer bergantung pada badan masing2...mcm sya, pas 2 bulan lebih tuh dah try makan skit2...as long badan kiter ok...boleh je kot...tp utk sesetengah org, mmg pantang at least smpai 6 bulan...
p/s: bayam sgt elok dimakan utk menghasilkan susu yg byk (tp klu pas makan, demam...tu kne pantang lg la jawabnyer)

5. Nenas/Tembikai/buah-buahan kategori sejuk
Klu silap makan...boleh terkejang sekejap....kne pantang at least smpai 6 bulan-setahun...

6.Ikan 'kayu'/Tenggiri
Ikan nih boleh buat gatal kat anak (utk bf mommies) <--- based on experiences.

7. Daging
Boleh makan tp kne kurangkan sbb dgn keadaan yg tk minum ari yg byk..boleh menyebabkan sembelit aka buasir...utk yg lepas bersalin klu kne, boleh tahan azabnya...huhu..

Rasanya ni la kot yg sya leh share..klu ader kawan2 nak tambah bolehla...yg kat atas ni bukan dr doktor profesional punya advice tau...just personal experience utk di share dan menjadi reference kengkawan...

Daaa.....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Baby blooming...yeah yeah  

Sunday, June 3, 2012

Since start masuk keje after ML arituh...ramai btul mommy2 or bakal mommy yg tggu nak deliver...and this week kejap2 dgr sana sini dorg deliver...wah happy tau lagi2 pas tgk muka2 adorable si kecik..SubhanaAllah yg menjadikan mereka so cuteeeeeee...smpai kekadang rasa cam nak gigit2 jer...hhahahah...
congratulation pada yg baru bergelar mommy..and selamat berpantang...your life are about to change again...xcukup tido waktu malam adalah perkara biasa..especially for first month...baby dah biasa ngan routine dier dalam perut which is everytime gelap jer...so baby need so adjustment biler dah kluar...n biler rasa baby keep nangis je, tabahkan hati sbb itu je the only way yg baby tau...cer try imagine our side dalam position dier....berada di satu tempat yg dier xkenal sape pun, xboleh nak lihat dgn jelas, xboleh nak cakap and the only  one yg dier recognize ialah bunyi heartbeat mommy...so klu kiter pun boleh terrify ngan situasi tuh..imagine them ok...so tabahlah...hahahaha~
Congrats to mommy afni...mommy bazilah (second child), mommy deqna, mommy dila (my kazen), mommy afzan, mommy hernita, and mommy2 yg lain...

Selamat berpantang!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Antara Al-Quran dgn ABC...  

Saturday, May 26, 2012

Assalamualaikum...here we are again...dah lama xjenguk blog..berabuk skit.maaf la ek...siang tadi, saje sembang2 ngan rakan2 opis..masing2 sibuk dok bercerita perkembangan anak masing2...of course sumer anak masih kecik n setiap keletah dan pembelajarannya pasti mencuit hati...
sejenak sya merenung diri...dalam dunia yg penuh mencabar nih, agak2 nya berapa peratus masyarakat Malaysia yg masih buta huruf...dengan pendekatan pelbagai cara dari pihak berkuasa, sya percaya seharusnya peratusan itu makin berkurang dr setahun ke setahun or mungkin dah tkder lagi masyarakat yg buta huruf...sedangkan seawal 3 tahun sudah dihantar ke taska utk belajar, apatah lagi yg lebih berusia kan?
Namun teringin sekali untuk sya melihat peratusan masyarakat kita yg masih buta Al-Quran...semakin berkurang jugakah? atau semakin bertambah? Mentaliti kebanyakan ibu bapa yg mengendahkan pembelajaran Al-Quran seawal usia terlalu ramai sya jangka...nnti2 dululah..nnti suda besar br dikenalkan...pd pendapat sya, sayang sekali jika ini yg terlintas dalam pemikiran ibu bapa moden kini...bak kata Ustaz sya, jiwa manusia ini kosong..perlu diisi dengan ayat2 Al-Quran kerana akan menyuburkan benih2 suci selama ia membesar...jika jiwa ini dibiarkan kosong, maka syaitan akan mengambil tempatnya...maka tidak hairanlah jika anak2 muda/remaja kini keras hati, hilang malunya, hilang adabnya, yg membawa kepada hilang maruahnya...(nauzubillah)...marilah kita menyemai kembali benih2 Al-Quran dalam jiwa sikecil agar dia terbiasa menyebut kalimah2 Allah sepanjang dia membesar...kalimah2 ini akan tertanam dalam jiwanya..dan jiwanya membesar subur dgn nilai2 yg baik..

Irfan diusia 5 bulan (mama doa semoga  menjadi panglima Islam yg teguh  memegang panji agama)
Iman diusia 2 bulan (mama doa semoga menjadi mujahidah Islam yg tak tunduk pada hiasan dunia)

sya tahu, kita sebagai ibu bapa berbangga dengan anak2 yg sangat fasih berbahasa asing...tp percayalah, dengan fasih membaca Al-Quran, lebih sejuk perut anda!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Kelahiran Puteriku....  

Sunday, March 11, 2012


Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli 
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti 
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan 
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati 


Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu 
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri 
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi 
Berpegang pada janji mengabdikan diri 


Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana 
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama 
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya 
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri 


Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama 
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya 
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara 
Mahligai syurga itulah tempatnya


Assalamualaikum....saja mulakan entri kali nih dgn lagu nasyid dr Hijjaz..actually sgt suka ngan lagu nih dr zaman sekolah sebab masa tu abah selalu tujukan lagu ni sebagai ingatan buat sya...so kali nih nak ceritakan betapa gembira dan bersyukurnya kami sekeluarga menyambut org baru...
Minit-minit terawal Iman Safiyyah melihat dunia...semoga kelahiran mu ini dengan senyuman dan pengakhiran hidupmu juga dengan senyuman...amin

Hari ke-2
Alhamdulillah pada tanggal 3/Mac/2012, sya telah selamat melahirkan seorang puteri pada pukul 12.17 tengahari dengan berat 3.39kg...proses melahirkan nya dipermudahkan Allah..syukur sangat2...nama puteri kami ini....Iman Safiyyah binti Amir Mohd Idris....diilhamkan daripada nama salah seorang Ummul Mukminin...Safiyyah isteri Rasulullah s.a.w.......semoga jiwamu kental, tak goyah imanmu, tinggi akhlakmu, cerah akalmu, kuat hafalanmu, fasih lidahmu, sihat tubuh badanmu, semoga syurga tempatmu...amin..amin ya Rabb.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster