Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Najwa binti Khalid Wedding  

Monday, June 29, 2009

Macam dah lama rsnyer tk update blog nih..maklum la terlampau la sibuk disiang hari..malam dah letih..tido awal...actually aku nak share some memorable picture during my friend's wedding...sebelum citer pasal majlis kawen dier..meh aku nak citer skit pasal sejarah aku kenal dier nih...actually perkenalan aku ngan wawa ni quite lawak...sbb masa tuh aku dah pindah kat labuan..and dier masih kat semenanjung..nak dekat2 family dier kena pindah ke labuan..dier nih masuk la ke laman chatting labuan group (mirc...) masa tuh aku antara otai la kat group tuh(ahaks..zaman remaja la katakan)...and aku ngan wawa nih kenal through mender alah nih la..kebetulan plak dier nak kenal ngan budak semenanjung yg dok labuan..so aku kena la ciri2 itu...mcm2 kami share..sampaikan aku pun kenal la ngan husband dier skang...so kekadang kami chat bertiga...hahah..nak dijadikan citer, masa dier pindah labuan...dier dok sebelah umah aku..tp by that time aku ngan dier xtau...sampaila dier kater dier dah ader kat labuan and address dier menunjukkan sebelah umah aku..chet...tp memandangkan time tuh aku dok asrama, so biler cuti sekolah or aku balik outing br leh lepak ngan dier..dier anak tunggal, so aku byk ler lepak umah dier tuk study..ahaks..

back to topic...pejam celik pejam celik dah besar dah rupenyer kami berdua..and pada tanggal 13 Jun 2009, sahlah najwa khalid menjadi hak mutlak khairul nizar aka aby. majlis resepsi sebelah pompuan berlangsung di dewan PJH...perjalanan nak ke tempat nih agak mencabar..sbb sumer org luper bawak kad...seb bek ingat dewan nih kat Presint 2...hahaha...sampai kat dewan, hujan dah turun pelan...hujan rahmat buat kedua mempelai...time aku sampai, pengantin tk sampai lagi..so sempat la kami amik gambar n makan2 dlu..tepat jam 2 ptg, bunyi kompang dr luar...lagu yg mengiringi pengantin dah berkumandang...so the audience...waiting to see both...

Beberapa gambar sekitar majlis persandingan wawa...






<--Budak2 SATO yg datang memeriahkan majlis.
Yg balik agak awal, tk sempat nk bergambar...













<--Bos-bos Jepun (Nihon-jin) yg sanggup dtg.
Arigatou gozaimasu!!!











<--Pelamin yg cantik dan pemilihan kaler yg sedap mata memandang







And dari aku Wa, Selamat Pengantin Baru, Semoga berkekalan sampai akhir hayat dan insyaAllah ke syurgaNya...Didoakan semoga sentiasa dirahmati dan diberkati and last but not least, semoga dikurniakan anak2 yg comei2 blaka...Amin...














AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Skolah ooo..sekolah..  

Friday, June 19, 2009

Salam,



Actually draf utk content nih dah lama aku simpan ..sbb bukan xnak update, tp time nak tulih nih tkder idea plak..so biler aku bukan balik kat sumer draft2 nih..aku rasa aku ptt sambung..(kalu x, makin byk la yg tersimpan dalam folder draft aku nih..haha)..



Back to topic, kalu mengikut survey yg aku wat sendiri, kebanyakan org akan jawab most precious moment dalam entire life ialah waktu school times...tk kisahla skolah rendah ke, skolah menengah ke, masa kat u ke..atau maner2 la yg digelar pusat pengajian...tp most of people kater masa skolah menengah la...termasuk lah diri aku sendiri...



paling memorable pada aku ialah masa sekolah menengah la...aku bersekolah di Sekolah Menengah Sains Labuan batch (97-2001)...byk kenangan sepanjang aku bersekolah kat sini, dr aku menjadi budak hingusan kepada seorg senior yg membuli junior (hahaha...aku xlah sejahat maner)..belajar berdikari, belajar membuat keputusan, belajar aper itu keyakinan dan hahah..aper itu kasih sayang (ahah!)...di sini juga aku belajar mengenal aper itu kawan...aper itu sahabat..dan aper itu musuh...pengalaman2 sebegini la yg membuatkan aku menjadi seperti sekarang, seorang manusia yg bernama Nurzatul Iffah Bt Zamri...



Di alam persekolahan juga aku kenal aper itu kejayaan..aper itu kegagalan, aper itu usaha dan aper itu kecekalan...aku belajar untuk redha dan aku belajar utk bahagia....aku juga belajar menghargai org lain dan aku belajar membunuh perasaan pentingkan diri sendiri...aku belajar menghormati, aku belajar utk rileks...aku belajar utk diam bila org lain berbicara dan aku belajar melawan diwaktu aku dipihak yg benar....aku belajr bahawa setiap step back bukan semuanya kekalahan..kadang kala kemenangan boleh dicapai dgn mengalah...aku belajar mematuhi dan aku belajar mengingkari gerak hati...aku belajar dan sehingga kini aku masih terus belajar mengenali hati..mengenali diri dan mengenali jiwa...(emosional plak..ahaks)



kepada kengkawan yg satu skolah ngan aku..thanks gang...wlaupun skang kita dah membawa haluan yg berbeza..tp kita dr rumpun yg sama..dididik oleh tgn yg sama, dimarah oleh org yg sama, didenda dgn perkara yg sama, dan kena berlari keliling dewan bersama2..hahahah...papepun..korg pasti tk lupa, time skolah kita kena histeria, kita la kuat bersama2..saling membantu dan menyokong satu sama lain...time bulan posa, tido kat surau sama2 tuh...



hopefully, kenangan2 time skolah jgn la dibuang...kenangla selagi hayat ader..xkisahla yg pedih ke yg manis ke yg suam2 kuku ke..yg penting itulah kenangan yg nak diceritakan pada anak cucu nnti...Sekolah menengah sains labuan..."Di sini pemimpin dilahirkan" (motto SBP)..



<---Dgn penuh effort nyer, aku cari skolah aku ni melalui google Earth (hahah..mcm la susa sgt)

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dr meja kerjaku...OPIS  

Tuesday, June 9, 2009


Ahah...selama nih aku update blog just kat umah je..tp kali nih disebabkan aku malas nak gi lunch+agak2 ngantuk..aku pun update la blog aku ini dr meja opisku..walaupun internet tahap ikan hidup yg tercungap2 dibawah terik matahari, namun aku gagahi gak nak tulih(kalu hang mmg aku lempang pc nih)...arini tkder yg menarik, cuma td sempat la aku mengisi kad tahniah dr engineering utk member baik aku Najwa khalid yg bakal berkahwin hujung mggu nih..n dah cuti pun minah nih..anyway to WAWA, u r fired from the Bachelor's Clubhouse...hahahah..didoakan ko selamat sejahtera..dikurniakan kesabaran, ketenangan, kegembiraan dan keredhaan Allah sepanjang hayat korg berdua...aku tkleh nak bg nasihat byk2 sbb aku pun blum kawen..tp yg aku tau perkahwinan bukanlah satu noktah utk kita berhenti belajar mengenai satu sama lain..walhal byk mender lg ko kena explore and learn...and be patient my friend..
saje nk menempel gambar2 nostalgia aku selama kat SATO..macam ucapan nak berenti jer...ahaks..

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Full metal alchemist  

Sunday, June 7, 2009

Tuk korg yg layan anime,kalau korg terlepas pandang or tk teringat..full metal alchemist brotherhood dah kuar..n rsnyer korg dah terlepas beberapa episod..hahah..td pg sempat arr aku layan jap..tnpa disedari aku boleh menitis air mata..pergh emo sey....tp kalu korf layan citer nih dr awal, korg leh tau kenapa aku emo...macam mana pengorbanan seorg abg demi adik dier..n macam2 penderitaan dan dugaan dier terpaksa tempuh...n dalam byk2 lagu dier..aku ske yg nih arr...良い歌

tp video yg aku nk share nih bukan dr citer tuh..tp org main piano dgn lagu tuh..kagum aku..sbb lagu theme fma nih quite laju..dasat..

Tajuk lagu nih Melissa by Porno Grafitti (unik giler nama band..aku hampir mati sbb ketawa..ahah)


~video missing~

Kimi no te de kirisaite
Tooi hi no kioku wo
Kanashimi no iki no ne wo tometekure yo
Saa ai ni kogareta mune wo tsuranuke

Asu ga kuru hazu no sora wo mite
Mayou bakari no kokoro moteamashiteru
Katawara no tori ga habataita
Doko ka hikari wo mitsukerareta no ka na
Naa omae no se ni ore mo nosete kurenai ka
Soshite ichiban takai tokoro de
Okizari ni shite yasashisa kara toozakete

Kimi no te de kirisaite
Tooi hi no kioku wo
Kanashimi no iki no ne wo tometekure yo
Saa ai ni kogareta mune wo tsuranuke

Tori wo yuuyami ni miokutta
Chi wo hau bakari no ore wo kaze ga nazeru
Hane ga hoshii to wa iwanai sa
Semete chuu ni mau MELISSA no ha ni naritai
Mou Zuibun to tachitsukushite mita kedo
Tabun kotae wa nai no darou
Kono kaze ni mo iku ate nado nai you ni

Kimi no te de kagi wo kakete
Tamerai nado nai daro
Machigatte mo Nidoto aku koto no nai you ni
Saa Jou no ochiru oto de owarasete

Sukui no nai tamashii wa
nagasarete kieyuku
Kieteyuku shunkan ni wazuka hikaru
Ima Tsuki ga michiru yoru wo umidasu no sa

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bukan gagal,Tapi belum berjaya...  

Adeh ngantuk+bengong2 skit kepala nih..maklumlah semalam aku tido agak lewat..kunun2 leh cari material utk menulih..tp akhirnya aku tertido depan pc..hahah..sedar2 dah nak dekat jam 4pg...(tu pun sbb tengkuk rs lenguh2..hahah)..okla...agaknya aku termimpi tajuk ni semalam..n tetiber rasa let's write this thing dalam blog aku..ahah!

aku percaya setiap manusia normal...mesti penah melalui aper yg dinamakan dgn kegagalan..tk kisah arr masa korg kecik2 dlu ke (kalah lumba basikal ngan member2...)zaman remaja ke..zaman sekolah..zaman universiti even nak masuk alam dewasa pun mesti korg penah menempuh kegagalan...pendek citer, biler korg aim nak dptkan sesuatu..n tak dpt..boleh arr dikira gagal gak..huhu..

aku pun mcm tuh gak..byk melalui kegagalan dalam hidup aku..kegagalan aku dr sekecil2 kegagalan sampaila sebesar2 kegagalan aku penah tempuh..tp aku percaya korg akan setuju yg kegagalan tu la yg buat hidup kita makin matang n makin bijak...korg tentu penah dgr citer sir thomas edison (aku nyaris nak tertaip sir alex fergeson..haha)..mcm mane dier try nearly 1000 kali just nak mencipta lampu yg menerangi kita saban malam..n biler ditnya...he said " it's not a failure, i just discovered 999 ways to make a light"...

and aku rasa detik yg maner kegagalan itu kekal tuk kiter bila kiter stop trying again...unless mmg trying again tu mender bodoh la...just state kan dlm mind yg kiter bukan gagal,hnya kiter belum berjaya...and aku rasa utk motivate diri sendiri, kiter kena appreciate setiap achivement yg kiter dpt..even for a small things...sbb mender2 camnih la yg wat kiter push forward...

kalu nak citer pasal kegagalan aku, aku kekadang rasa cam menangis (jap2 ngah lap air mata nih..emo plak)..penat jerih suka duka aku dalam menempuh hidup aku selama 25 tahun nih..aku menanggung sendirian..aku penah nyaris berputus asa dalam hidup aku, aku penah terasa nak melarikan diri dari dunia nih..aku penah terasa nak memutuskan hubungan aku dgn dunia,masyarakat dan semuanya...aku penah jd seorg yg pendiam hanya kerana aku gagal...sampailah dalam satu waktu sepanjang hayat aku, ader org tanya aku...berapa lama aku tau aku akan hidup?..soklan tu mmg wat aku terkezut..manela aku tau..so org itu bgtau aku yg aku or sesape pun xtau biler ajal dier, so slama hidup yg Allah bg kat aku nih, xkan aku nk sia2kan dgn meratapi kegagalan aku...it is really a waste!..aku rasa itulah turning point aku dlm hidup...aku start boleh terima yg aku nih juga manusia biasa (sebelum nih?ahah!...huhu)..n kegagalan tu sebenarnya membuatkan aku lebih merendah diri dan tahu bahawa sesombong mane kiter kat bumi Allah nih, kita hanyalah dikurniakan dengan batasan tertentu...n dr situ bermulalah aku sebagai insan baru..respek segala ketentuan dan takdir..respon dr situ dan bangkit..so slama itula tertanam dalam kepala aku..aku bukan gagal,cuma belum berjaya!

So rileks arr...jgn sedih2..amik kegagalan itu sebagai satu titik baru utk lebih berjaya..tkyah nak bandingkan dgn org lain, hence setiap mender kecil yg kiter dah improve, appreciate dan teruskan dgn improvement2 lain...every comeback needs double efforts!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Sharing is caring  

Tuesday, June 2, 2009

Ahah!...sedang aku melayari internet, aku saje la tgk2 kat youtube kot2 ader mender yg menarik2 skit..pastu tetibe ader la recommendation dr viewer yg aku ptt tgk video dr anas tahir..korg kenal tak sape insan yg bernama anas tahir nih...aku kenal dier nih dah lama...dr zaman dier bersama2 ngan bebudak fareast lg (group nasyid)...n aku penah jumpa mamat nih personally masa pertandingan2 nasyid..skang nih dier dah tk join fareast sbb dier ngah further study kat swansea,UK...tp aku rasa korg akan lebih familiar kalu aku sebut faizal tahir kan?..sbb anas tahir nih adik kepada faizal tahir..n kalu korg tgk pun, mesti korg kater ader persamaan wajah...eceh!

aper yg aku nk share ngan korg ialah kegilaan mamat nih..hahah..aku nak korg layan jap video klip dr mamat nih... layannss...(anas,mintak izin popularkan vdeoklip ko yg giler nie yek...) <--aku dah try berbelas kali utk upload video tuh kat sini, tp usaha ku sia2..buat masa nih aku bagi link dier..nnti kalu internet dah dalam keadaan stabil aku upload gak (xkire2!)

http://www.youtube.com/watch?v=qytSv2JgEqA

Lagu demi waktu version anas tahir feat Akbar...adehla berdesing tinge..tp boleh cari makan gak arr ngan harmonization dr anas nih..ptt videoklip korg nnti guner yg nih jer...kompem org beli album korg..ahaks..chow!

p/s: aku tergelak buat sekelian kalinya...



AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Aku dan...  

Isk...isk..dah masuk bulan jun...pertengahan tahun dah ek..cepat giler masa berlalu..macam baru semalam je aku sambut tahun baru..ni dah tgh2 tahun..setengah tahun nih bermakna setahun setengah aku bekerja di kompeni jepun nih..rasanyer ngan tempoh yg baru setahun jagung (kenape mesti jagung ek?) aku masih dianggap mentah dan baru setempayan pengalaman kalu nak dibandingkan dgn org lain yg jauh lebih lama dr aku (dah selautan experiences dah)..tp setiap kenangan yg aku rsai sepanjang aku bekerja kat sini mmg best...susa ler nak dgr aku kater aku tensen keje kat sini..it is fun..and everyday is a new challenge..start dr aku masuk sampaila skang byk muka2 lama dah keluar..byk muka2 baru yg nak merasai cabaran kat sini..dan macam2 karenah yg aku jumpa saban hari...susah payah..suka gembira..jatuh bangun aku dah rasa dah kat SATO nih, tp maybe tk seperit atau segembira org lain yg jauh lebih berpengalaman...(apa la yg aku start melalut nih..haha)..







<---Gambar aku pakai kimono..agak2 sesak la sikit tang perut tuh..ahaks










<--Aku dalam kursus cara2 menguji pH nasi dgn btul..haha
(ngah belajar wat sushi)






<---Besday aku yg ke 25 tahun kat opis












AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster