Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Impian Saidina Umar r.a  

Sunday, January 23, 2011


Salam...baru pas jenguk blog ustaz hazrizal...mmg antara top view list yg mesti dibaca at least seminggu skali...byk2 article2 kat situ yg sgt2 bermanfaat dan kadang2 bagai 'menampar' kelalaian sya sebelum nih...

kali nih sya nak share satu article dr sana, utk baca klik http://saifulislam.com/?p=6164#more-6164

hmm...sya juga baru dikurniakan seorg zuriat lelaki yg mana harapan sya dialah yg bakal membentuk dan mewacanakan ummah mengikut acuan Iman dan taqwa..membaca artikel dr blog ustaz hazrizal, membuatkan sya terfikir, adakah irfan yg sya sayangi ini merupakan lelaki impian saidina Umar r.a

honestly,sya belum cukup pandai dalam bab2 parenting nih apatah lagi utk mendapatkan cara paling ideal membentuk generasi mukmin,tp sekurang2nya,yg sya tahu jika dididik dgn berpandukan Islam sepenuhnya,insyaAllah...tp pada waktu yg sama,pendidikan anak bermula dgn mendidik diri sendiri dahulu...kerana anak akan mencontohi setiap gerak geri dan tingkah kedua ibu bapanya..saya perlu lebih belajar dan kembali mengamalkan apa yg ditinggalkan kerana hanyut dgn kesibukan dunia..

dan bila berbicara dgn ibu2 yg lain, semua turut mengakui cukup takut dgn arus masa kini..anak2 yg mudah terikut2 budaya hedonisme,yg lantas membentuk acuan kemusnahan..ditambah lagi dgn ketidak prihatinan ibu bapa,hmmm...hancur leburlah agamaku dan juga bangsaku...

aku takut generasi anak ku nnti, sudah tidak ader generasi celik Al-Quran...sudah tidak ader generasi celik bahasa arab,sudah tidak ader yg celik tulisan jawi, sudah tidak ader generasi yg mampu menghafaz al-Quran dan al hadis dgn baik..ya Allah lindungilah generasi kami drpada menjadi generasi yg dimurkaiMu..amin

mari2 mommies sekalian...back to basic...kita mungkin terkejar2 nak anak kita pandai berbahasa inggeris..tp kita perlu ingat utk ajarkan mereka al-Quran...perlu tanamkan mereka dgn ayat2 Allah dan hadis Rasulullah s.a.w

p/s:sungguh2 takut dgn generasi kini...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Luahan hati seorang ibu  

Friday, January 14, 2011

Just nak share something dr member kat fb...hmmm..membacanya pun dah rasa sayu...utk tatapan dan renungan aku sebagai anak dan mama..


Anakku,…

Bila ibu boleh memilih

Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar karena mengandungmu

Maka ibu akan memilih mengandungmu…

Karena dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak,engkau hidup di perut ibu

Engkau ikut kemanapun ibu pergi

Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak karena kebahagiaan

Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman, karena ibu kecewa dan berurai air mata…

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar, atau ibu harus berjuang melahirkanmu

Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu

Karena menunggu dari jam ke jam, menit ke menit kelahiranmu

Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu surga

Karena kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan

Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua

Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,

Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapapun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia

Saat itulah… saat paling membahagiakan

Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,

Mendengarkan ayahmu mengumandangkan adzan,

Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu,

Maka ibu memilih menyusuimu,

Karena dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan tetesan-tetesan dan tegukan tegukan yang sangat berharga

Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,

Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

Anakku,…

Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat

Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle

Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku…

Hidup memang pilihan…

Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana

Maka maafkanlah nak…

Maafkan ibu…

Maafkan ibu…

Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,

Agar tidak ada satu kepingpun bagian puzzle kehidupan kita yang hilang

Percayalah nak…

Sepi dan ranamu adalah sebagian duka ibu

Percayalah nak…

Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu…

Sumber: http://goo.gl/hFqK1

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Selamat hari lahir ke 2 bulan,irfan!  

Thursday, January 13, 2011

hmm..pagi2 dah bgn..siap2kan brg2 irfan..hari nih mama ngan irfan ikut papa gi keje...tp mama x masuk opis lagi...mama ngan irfan nak gi klinik...arinih irfan dah genap 2 bulan..so kena injek lagi..smpai opis plak,dgn baik hatinya aunty fiey nak tolong antakan mama n irfan gi klinik...papa xleh nak amik 2 kali time off...sbb kang papa nak kena anta mama ngan irfan balik plak....
smpai klinik medi perdana,xramai org...dalam kul 9 lebih,dah bleh masuk bilik dr...

mama saje jer pilih klinik nih utk check up irfan sbb dr pregnant lg mmg mama dah biasa ngan Dr Hijra...lgpun mama xsegan kalu2 nak tnya pape ngan dia..so this time,Dr Hijra pun excited nak jumpa anak mama nih sbb diala yg dlu dok wat check up tiap2 bulan kat mama...

time nak inject tuh..dalam hati mama nih berdebar2 plak rsnyer...dalam hati berdoa moga anak mama xnangis kuat...mesti kuat cam mama..xtakut jarum..alhamdulillah masa cucuk jer la anak mama nangis..abis je jarum ditarik kluar..anak mama senyap balik..siap senyum2 lagi...bagus anak mama tough...harap anak mama x demam...

next appointment, masa irfan 3 bulan nnti....

berat terkini irfan : 5.9kg

p/s: selamat hari lahir irfan yg ke 2 bulan...wah cepatnyer masa berlalu...esok mama dah keje!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dgn berat hati...  

Wednesday, January 12, 2011

Salam..tinggal dua hari lagi bg aku utk menamatkan cuti panjang ini...hmm...jauh disudut hati,xrasa excited pun nak masuk keje nih..bukan aper,bila ingatkan kengkawan,mmg tk sabar nak jumpa..tp biler ingatkan kena tgglkan si kecik tuh kat nurseri..hati ni terlalu berat...
Mama kena kerja ek Irfan..mama kena tolong papa cr rezeki...insyaAllah utk kesenangan kita sekeluarga gak...walaupun mama xboleh nak ader sepanjang masa utk Irfan,tp insyaAllah mama cuba manfaatkan yg terbaik setiap saat bersama Irfan...
Irfan kena ingat..setiap saat, tk pernah berkurang pun kasih sayang mama pd Irfan..setiap hari semakin banyak dan banyak...Irfan pun dah makin cerdik skang..bila mama ckp pape,Irfan akan senyum dan ketawa...cukuplah itu utk buat mama bertambah kuat syg..

Pesan pd diri...tahun baru,mood baru,prestasi kerja baru,semangat setiakawan yg baru,dan lain2 mesti baru..mesti semangat...ganbatte!

p/s:~mama kena kuat~

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dalam dilema..  

Monday, January 3, 2011


Alhamdulillah bertemu lagi...dan semalam gak aku baru sampai dr kuantan...setelah melalui proses berpantang yg panjang, tetiber terasa xnak balik plak..huhu..tp memikirkan tanggungjawab yg bakal dipikul..ku turuti jua..chewah!

tp skang ader dilema baru la plak..samada nak hantar irfan ke pengasuh atau hantar ke mak utk dijaga sementara waktu..yela, skang ni kan byk kes2 pasal baby nih,so memula yg melahirkan kerisauan tu of course la abah aku...dier ckp irfan terlalu kecik nak dihantar ke rumah pengasuh..kena pulak pengasuh or nurseri yg mmg dah ader ramai org..susah nak bg perhatian pd irfan nnti...aku mmg setuju pasal hal tuh,ader gak aku ckp ngan husband nak amik cuti tanpa gaji sebulan,husband xbagi..so another option yg aku nmpak tgglkan irfan kat umah mak sampai dia umur 3 bulan..(org kata sampai dia keras skit)..kebetulan plak adik aku yg kat uia tu dah abis blaja,dia pun willing nak jaga...the problem is....jauhnya nak anta kuantan...hujung mggu je la nak ulang alik pun..
so ader lebih kurang 2 minggu lagi utk aku wat keputusan...ahhh..pening btul...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster