Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Gotong royong besar-besaran  

Sunday, October 31, 2010

Salam...fuhh arinih agak memenatkan gak la...satu ari nih full ngan mengemas2 umah+mengubah dekorasi..(eceh)..syukur la dpt hubby jenis ringan tangan..senang btul keje...so nak dekat ptg2 skit baru la siap completely hasil gotong royong kami...


Mmg nmpak sgt la hubby mmg dah bersedia nak ader 'org baru'..beria2 dier xsabar nak tggu amir jr nih...n aku pun...lagi2 la tk sabar nak tgk mcm maner la ruper little khalifah yg slalu kicking2 mama nih...sabar2..kalau ikutkan due doc..insyaAllah lagi 2 minggu...

Hubby>>so proud of you...series xpenah jumpa lagi lelaki serajin dier....(alhamdulillah)

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Latest gadgets: Nokia N8!!  

Tuesday, October 19, 2010

Salam...mmg tgh menunggu2 Nokia keluarkan hp terbaru...dan akhirnya launch gak Nokia N8...


entri kali nih tk panjang, pls review kalau nak tau lebih ek:


Ingat nak wat birthday present utk hubby....suit for him..


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


36 weeks check up..  

Monday, October 18, 2010


Salam...actually minggu ni perasaan nervous makin menjadi2..yela according to my gynae, minggu ni dan seterusnya adalah tempoh matang baby...so kena berjaga2 n stand by pape yg ptt...

Ptg td check up pun sgt simple...berat macam biasa la..ada naik skit (average 250g per week..huhu)..., check heart beat baby and position...

So far, kepala baby mmg dah ader kat bawah...which frequently mmg terasa toilet itu adalah bilik wajib lawatan setiap hari...n yg paling suprise masa doc kater dier anggarkan baby mama nih besar...approximately dalam 3-3.2kg..(which is pd mama ok la kan..huhu)..

heart beat pun ok...kesihatan mama pun ok..n alhamdulillah sepanjang pregnancy nih, mmg mama xder masalah (tetiber kata ganti diri bertukar dek kerana trlalu excited menaip..huhu)..

doc pun sempat bergurau ngan mama td...insyaAllah kalau tkder pape, lagi 2 hari boleh bersalin la...(fuhh..fuh...)...harapan mama, tiba saat dan ketika yg diizinkan Allah, kita sama2 berjuang ek syg..mama ngan papa dah tak sabar nak tggu baby nih...

ya Allah, permudahkan lah urusan kami dgn rahmatMu...amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Baby wish list...  

Saturday, October 16, 2010

Salam...ce..ce..ce..kali nih nak wish list plak...utk baby ler..mama ngan papa nyer wish list tggu dlu la ek...actually most brg dah prepare, cuma beberapa list kat bawah nih di hold kan dlu sbb bukan nak pakai terus pun kan...

1-Stroller/Travel gears
-hubby xbrape yakin sgt nak pakai baby sling or baby carrier..seriau katernye...
-brand tk tau (tp hubby cam ske Peg Perego 3---huhu mahal la)..hubby kater nnti leh pakai lama...huhu
2-Mattress travel set
-ni dah ader dalam plan nak beli..insyaAllah before baby bersalin
3-Rocker/Bouncer
-menyaksikan kakak ipar yg trpaksa bersusah payah mendodoikan anak..membuka hati kami utk membeli bouncer/rocker...(masih dalam peringkat survey)
4-Carseat
-ni kalau dpt yg skali ngan stroller pun dah jimat nih...

5-Milk storage
-ni boleh hold sampai pas bersalin kot...

6-Baby cot (convertible)
-ni pun dalam high priority gak...tp maybe pas 2-3 bulan pas bersalin...sbb awal2 nih nak stay close ngan baby..just bila dier dah masuk 3 bulan nak kena bg space sendiri (katil xcukup beso)

p/s:Gambar hanyalah sekadar hiasan...bukan yg ni nak dibeli...heheheh

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Tik tok..tik tok..  


Salam sumer..sedar tak sedar dah hampir 9 bulan lebih aku bergelar seorang isteri...byk yg perlu aku belajar lagi especially dalam selok belok rumah tangga..tiada yg terindah dalam hidup seorang wanita selain mempunyai seorang suami yg soleh...amin..
Dan dalam pada itu jugak, kami berdebar2 menunggu kehadiran permata,intan payung,little prince, little daie' kami...insyaAllah jika diizinkan Allah, 4 minggu adalah tempohnya...

Sejujurnya dalam alam rumah tangga terlalu byk perbezaan dgn kehidupan sorang2..dah tk bleh pikir diri sendiri..sumer kena dahulukan n pikirkan psangan kita...selain tu, cabaran paling getir ialah mengenali pasangan kita...

kebanyakan pakar berpendapat, usia perkahwinan paling getir adalah antara 5-7 tahun...dalam tempih ini, mungkin ada dikalangan pasangan yg sudah berhenti mengenali pasangan masing2..yela, dalam tempoh yg sebegini lama,masakan tidak kiter tk masak lagi dgn sumer sikap2nya,kan? tp sebenarnya proses 'berkenalan' antara suami isteri tidak pernah selesai...maybe dalam 3 tahun pertama, suami begini..tp memasuki tahun seterusnya, suami begitu plak...jgn berhenti berkenalan dan jgn berhenti bercinta...

aku juga masih baru dalam alam rumah tangga...masih belajar tentang petua..masih belajar tentang sifat dan sikap..masih belajar mendidik hati supaya tunduk dan sabar pda setiap ketentuan...tp aku cuba mengambil contoh mereka2 yg cukup bahagia dalam kehidupan rumah tangga...
Ringkasan yg aku belajar:
1-jgn pernah meminta suami melakukan sesuatu melainkan dgn perkataan 'tolong'
2-sentiasa ringan kan lidah menyebut 'terima kasih'
3-pujilah suami walaupun aper yg dibuat terlalu kecil di mata kita
4-sentiasa mengaggap suami sbg sahabat dan tmpat berkongsi rahsia..(berterus terang, suami tidak boleh membaca minda kita,itu hanya kepakaran org perempuan..hehe)
5-bila dia bercakap,senyap dulu..dgr...kalau xsuka..pun dgr jugak..
6-didik dan tegur suami dgn kelembutan dan ayat2 ringkas..bukan berleter..
7-sesekali suami merajuk,cuba pujuk...kalau xberjaya...biar dlu..(sesetengah lelaki xsuka dipujuk)
8-sesekali puji suami apabila dikalangan org ramai...
9-jgn pernah mencaci suami...ringankan lidah memberitahunya yg kita bangga menjadi pasangannya
10-jgn expect setiap pertolongan yg kita pinta, lelaki akan buat terus...kalau dia sedang berehat..biarkan dlu...kalau nak urgent,bgtau terus terang tanpa berleter...
11-sentiasa senyum dan jgn berhenti bergurau (kena tgk masa dan tmpat k..)

akhir kata, selamat kembali berkenalan....

Ya Allah, kurniakan lah aku dgn kesabaran dan jauhkanlah aku dr bisikan syaitan yg menghasut..kurniakanlah kami ketenangan dan pandulah kami menuju redhaMu...tautkanlah hati kami di dunia..dan satukanlah kami jua di akhirat sana...amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Dah sampai masa ke?  

Thursday, October 14, 2010

Salam...terjaga plak ngah2 malam nih..fuh, ari yg sgt letih semalam...n yg pasti panik gak la..

nak citer skit pasal aper yg terjadi semalam...actually pas lunch semalam, perut nih dah rasa mengeras2 semacam...sbb xpikir aper2 + baru 35 minggu, so just usap2 perut n pujuk dier jgn mengeras sgt...for the moment, baby pun hanya frequently jer mengeras...
but, nak dekat2 pukul 4 ptg tuh...tetiber rasa pedih2 perut mcm nak period tuh...masa tuh nak berjalan pun susah, nak duduk pun susah ape lagi nak bgn...sakit dier mmg sekejap2...rasa nyer kat opis tuh muka pun dah kerut2 tahan sakit...kengkawan dah takut...aku per lagi..huhu...
xnak bagi hubby panik gak, aku just msg mintak balik awal...dier jawab ok...so by pukul 5.30ptg tuh, sakit pedih tuh makin menjadi2 plak....airmata nih dah kuar dah skit2 tahan sakit...sepanjang perjalanan tuh, mmg dok pgg tgn hubby....masa tuh hanya tau nak balik cepat n rest...on the way balik tuh, hubby dah start tepon kakak ipar n mak mertua aku...mintak pendapat...n aku dalam keadaan yg tegang tuh pun sempat kol mak aku...panik gak la mak aku, sbb awal lagi katenyer...tp sumer kater better gi klinik dlu...

pikir2...bek aku amik profesional nyer opinion plak..luckily aku ader sorg best friend yg jugak seorang doctor...so per lagi aku kol la Dr Syake...even dalam phone pun, karekter ke'doc'toran dier mmg menyerlah..satu2 dier tnya...and same as yg lain, dier kater pigi klinik utk check and confirm...

sampai area pelangi, aku suggest kat hubby bawak kakak ipar aku skali...so, terus pick up kakak ipar aku kat pelangi apartment n pigi klinik terdekat..which is seberang jalan pelangi apartment tu je...sampai klinik, mmg pedih sgt dah perut nih...doc pun mintak masuk dlu...

dalam bilik rawatan, doc check for contraction and bukaan...lama gak la dier check n lastly dier kater nih early contraction and serviks pun tk terbukak lagi...lega skit..dalam hati nih toksah ckp la...mmg syukur pdMu ya Allah...so, doc pun just bagi ubat painkiller and ventolin (xreti nak eja) utk kurang kan skit contraction pain kalu jd lagi...

fuhh...alhamdulillah..mama tau anak mama nih tk sabar nak kuar...tp tggu at least dua minggu lagi ek syg..bg sempurna n sihat, then kiter sama2 berjuang k...tp series, if itu yg dinamakan early contraction,aku dpt bygkan kalu real contraction mcm maner...pendek kater, "syurga mmg dibawah tapak kaki ibu"

doakan la ek kengkawan...smg dipermudahkan segala urusan..selamat this new mama and her baby...

panik...mmg panik!! hehehe....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Keselamatan VS Keselamatan  

Tuesday, October 5, 2010

Do we?


Salam sumer...penah tak korg terpikir kekadang terlampau nak jaga keselamatan tu la yg boleh mengundang pada terancamnya keselamatan...pelik kan? tp hakikatnya mmg camtuh...sbg contoh, kiter pasang grill kat umah sbb nak elak pencuri masuk, tp sebenarnya kerana grill tula yg boleh wat kiter stuck biler kebakaran terjadi...
aper yg nak di share kat sini, ialah satu kejadian yg betul2 jadi depan mata...arinih balik keje, terus kitorg rush nak gi dinner...sbb terasa sgt nak makan nasi ayam kat kota damansara, so hubby pun drive ler ke sana..agaknya bukan rezeki kami, nasi ayam dah abis...so sbg alternatif kitorg pusing n parking btul2 dpn satu kedai makan nih...
asal nyer pelik, sbb tgk sorg mamat nih dok pandang2 kat satu kereta lain...baru kitorg perasan yg ader lagi sorg mamat nih dok try umpil2 pintu kete wira yg parking selang satu dr kami..n kat situ plak kami perasan ader sorg akak nih ngan muka yg mmg cuak giler...

so, as a concern citizen (cewah)..kitorg pun pigilah kat kete tuh, to our suprise rupernyer kete tuh terkunci and ader dua org budak tgh tido dgn nyenyak sambil enjin kete + aircond masih hidup...mamat yg sorg nih trus try nak umpil n akak yg sorg ni plak ketuk2 tingkap dgn harapan anak dier terjaga n unlock pintu tuh...tp series, memula masa dier ketuk2 cermin and dua org budak kecik (anggaran dalam 3-5 tahun) tk bg respon langsung, aku pun dah naik cuak...maner la tau kot2 budak tuh pengsan ke...yela, xtau brape lama dah dua org budak tuh tido dalam tuh...
hubby suh aku cr tmpat duduk kat kedai makan, while dier pigi balik n tolong pape yg patut..agak2 dalam 15 minit gak la, baru hubby sampai...n problem dah setel...lega hati, alhamdulillah...

biler tnya hubby, dier kater ader la sorg lagi brader nih, goncang2 kete sampai la budak2 tuh terjaga...n luckily, dier unlock pintu tuh..

mmg kejadian nih beri satu pengajaran pada aku dan hopefully sumer kat luar sana...kiter mmg menjaga keselamatan anak kiter dgn mengunci pintu...tp is it safe tgglkan dorg masa dorg tido?
if anything bad happen, rasa2 nyesal x? pikir2kan...

p/s: do not take things for granted....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Mendidik anak dr dalam kandungan  

Salam sumer..mender nih dah lama dah nak share...ingat lagi x entri yg citer pasal my hubby belikan buku amalan ibu mengandung karangan Ustazah Norbahyah tuh?..so entri nih nak share skit pasal satu info yg xpasti sumer org tau ke x...


Impak daripada sikap ibu bapa ketika ibu mengandung terhadap bayi yg baru lahir
Sumber: Amalan ibu mengandung Menurut Al-Quran dan Sunnah
Siti NorBahyah Mahamood
Terbitan 2006


So, harapnya dgn sedikit perkongsian nih, dptlah membantu sedikit sebanyak especially utk bakal2 ibu dalam menjalani kehidupan sbg preggy woman..insyaAllah ader kesempatan sya akan share lagi beberapa info or petua dr maner2 buku yg dibaca (thanks byk2 to hubby)

Wallahua'lam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Anak mama...  

Anak mama (7 bulan)
Salam sumer...semalam gi check up..start minggu ni onwards dah start check up dua kali seminggu n semalam doc scan for the last time...alhamdulillah position anak mama nih ok..dah turun ke bawah..berat pun estimate dalam 2 kg...(mama pun gain weight gak..huhu), Hb pun dah kembali ok and alhamdulillah sumernyer ok..
masa doc scan tuh, anak mama nih mmg tak dok diam...but, yg paling mama teringat2 masa mama nmpak tgn anak mama seolah2 melambai2 ke arah mama...ya Allah, hanya Tuhan jer tau perasaan mama time tuh...mama mmg tk sabar nak sambut kedatangan anak mama...ya Allah, permudahkanlah untuk kami berdua..amin

And semalam pun, mama dah kena injek seken dos tetanus...sampai ke ari nih rasa bengkak n lenguh2..xper, utk anak mama, mama tahankan je sumer nih..

InsyaAllah minggu nih masuk 34 minggu anak mama nih..kalau diizinkan Allah lagi 6 minggu je lagi...mama ngan papa dah xsabar..plus berdebar2...

sabar ek syg..membesar lagi dgn sihat tau..mama dan papa doakan, semoga anak mama menjadi anak yg soleh,menjadi imam kpd mama dan papa, bijak,berakhlak,dan yg penting lengkap ciri2 seorang hamba dan daie..amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster