Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Allah lebih mengetahui....  

Thursday, April 29, 2010

Assalamualaikum...


sebagai manusia aka hamba kepada yg Maha Agung..kita wajib bergantung hanya pdNya..meminta dan merayu pdNya..dan sebagai hamba kita wajib redha dgn setiap ketentuanNya...

"Aku meminta pada Allah utk diberikan seorang teman sepanjang hayatku...Allah kurniakan aku seorang suami..
Aku meminta pada Allah supaya jgn membiarkan aku sunyi...Dia memberiku zuriat utk menjadi penghibur dikala suka dan dukaku...
Aku meminta Allah menjauhkan aku dr segala fitnah..Dia memberiku pengajaran dan pengalaman utk aku lebih tabah...
Aku meminta utk dikurniakan rezeki yg melimpah ruah..Dia memberiku kesihatan yg baik supaya aku dapat dtg bekerja dan dgn itu rezeki yg aku terima lebih berkat dan halal...
Aku meminta pada Allah supaya dikurniakan aku sahabat2 yang baik...yg mampu menghiburkan aku...Allah mengajar aku supaya menjaga akhlak supaya aku mendapat lebih ramai sahabat...
Aku meminta pada Allah agar aku dikurniakan dgn kebahagian...Allah mencukupkan keperluan ku dan meletakkan dalam hatiku perasaan redha..dan dgn itu aku lebih bahagia dan merasa cukup...
Aku meminta pada Allah utk kekuatan..Allah memberiku sifat cekal dan ujian utk aku lebih kuat...

Sesungguhnya ya Allah...Engkau tidak memberi apa yg aku pinta..tp Engkau memenuhi setiap keperluanku..dan dgn itu aku menjadi hamba yg baik...dan hanyalah Engkau ya Allah..Maha Mengetahui segala isi hatiku...

Alhamdulillah...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Setelah 10 minggu..  

Monday, April 26, 2010

Bismillah...n assalamualaikum...


Keterujaan aku terhadap khalifah kerdil semakin menjadi2..sedar tak sedar..dah hampir sepuluh minggu aku merasai pengalaman sebagai seorang bakal ibu..tak aku nafikan nervous..teruja...dan seribu macam perasaan..dan selama tu jugala sesekali mimpi dtg pd aku dan juga hubby..xtau la disebabkan keterujaan kami membuatkan kami bermimpi mcm2..
penah skali tuh, aku bermimpi mendukung baby perempuan...and pimpin tgn smpai ke satu taman permainan...n pernah juga hubby aku bermimpi berckp2 dgn baby perempuan...xtau la ini satu petunjuk atau tidak..yg pasti kami xkisah pun dikurniakan samada lelaki atau perempuan..dua2 tetap disambut dgn kesyukuran..

berbalik kpd perubahan pemakanan aku..alhamdulillah..semuanya kembali ok menjelang minggu ke 8..aku dah start boleh makan nasi...n jarang2 morning sickness..cuma sesekali terasa nak muntah sbb aku terlambat makan..mmg baby mcm mama dier gak..pantang lapar skit..hahaha

n ari nih, aku pigi check up utk pertama kali di klinik...perasaan teruja tuh meluap2 sampai aku heret sama hubby ku ke klinik..hehehe..kebetulan klinik pun xramai org, so agak cepatlah prosesnya...utk first check up nih, darah dan urin di ambil utk di analisa...n paling ku tunggu2 ialah utk melihat khalifah kecil utk pertama kalinya...saat dr scan perutku..muncul la imej yg ku tunggu2...tk terlafaz rasa syukur dan serasa time tuh gak aku nak sujud sbg tanda betapa aku terlalu bersyukur pdMu..alhamdulillah, check up pertama nih tkder masalah dan menurut kata dr insyaAllah anak aku dalam keadaan sihat sempurna..so next month, aku akan di scan lagi utk melihat perkembangan baby..

dlu aku kurang paham kenapa org excited nak tgk brg2 baby..skang aku paham..sumenyer utk baby...keperluan aku dan hubby pun dah masuk seken and third list..even planning kitorg nak gi bercuti pun ditangguhkan semata2 nak pentingkan keperluan baby..baru aku lebih memahami apa yg mak aku rasakan waktu mengandungkan aku...hiba jugak bila kekadang lenguh2 bdn dtg..teringat camaner la mak aku leh bersabar...mak..terlalu byk jasamu..

pesanan kepada kengkawan...tiada yg lebih besar kasih sayang yg kita perolehi selain kasih sayang dr mak dan abah...kita sering mencari secebis kasih sayang manusia sepanjang hayat kita..tp rupa2 nya kita dah lama memiliki kasih sayang itu sejak dr dalam rahim lagi...sygi mereka sebelum mereka dijemput oleh yg Maha Penyayang...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Hadiah perkahwinan terindah  

Friday, April 9, 2010


Bismillah...assalamualaikum pd sahabat blog..lama btul x update memandangkan skang bdn pun cepat letih n tk sanggup nk ngadap pc lama2...dikesempatan nih, kebetulannya bercuti dptlah meluangkan sedikit masa utk menupdate blog nih..

okla...tiada yg lebih terindah bg seorang wanita..bila dia disahkan hamil..dan alhamdulillah aku dipermudahkan dan dikurniakan hadiah ini dr yg Esa...teruja..nervous dan gembira mmg tk boleh digambarkan...yg lawaknya...aku sebenarnya x realize pun aku pregnant sampailah one day aku begitu teringin nak makan spaghetti dan seleraku pada nasi berkurang..memula mmg langsung xder muntah2..biler aku dapat mkn spaghetti..badan aku start utk rasa mual2...n pada mulanya aku rasa disebabkan angin...hubby mmg sentiasa berada di sisi..even kalau aku terjaga tgh malam utk muntah, dia akan turut mengiring ke toilet...tabahnya hubby aku...huhu


and lewat ptg hari seterusnya..memandangkan rasa loya xhilang lagi..hubby cadangkan utk beli PT..aku turutkan aje kerana ingin gak tahu adakah ini sumer tanda2 kami bakal dikurniakan amanah...dah alhamdulillah...hadiah dari Maha PEmurah ini kami sambut dgn kesyukuran...tiada kata2 yg boleh digambarkan...makhbul juga doaku utk mendapat zuriat dalam tahun 2010...

dan disaat aku mengupdate blog nih..usia kandungan ku lebih kurang 2 bulan..alhamdulillah kerana Allah permudahkan aku sepanjang saat nih..aku tidak mengalami alahan yg teruk...selera makan ku pada nasi juga sudah ada..dan aku jarang pening2...kekadang saja aku menjadi cepat penat especially biler bercakap or berjalan...aku redha dan aku teruja...setiap apa yg aku alami ini...walaupun sukar atau tidak..aku abadikan sebagai satu pengalaman buatku..mmg indah especially biler sesekali terasa 'sesuatu' dr perutku..


insyaAllah aku berdoa mengharapkan agar dipermudahkan aku sepanjang proses kehamilan nih..dan juga diberi keselamatan pada keluargaku...kini aku menghitung hari utk menjadi seorang mama dan hubby ku sbg papa...ALHAMDULILLAH..MAHA SUCI YA ALLAH!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster