Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

7 months..  

Tuesday, June 21, 2011


Alhamdulillah 7 bulan dah anak mama..sekejap btul rsnyer..cam rasa br semalam jer melahirkan dier...and syukur padaMu ya Allah..irfan sgt mudah dijaga..xbanyak ragam..xbyk nangis dan senang dgn org lain..

tp one day balik dr nurseri, mama tgk punggung irfan naik gatal2...hmm...xkan nak marahkan nurseri plak sbb selama nih xpernah lagi..bila ditnya2kan, dorg pun noticed yg irfan ader rashes skit..so biler mama tnya ngan org lain..dorg suggest mama tukar diapers..hmm..pening gaklah mama ngan papa bab2 nak tukar diapers nih..so kena brani try n error..papa suggest utk pakai mami poko...hmm..try yg mahal katernyer...(bagusnya papa irfan nih sbb xberkira bab2 anak nih)..so start tgh bulan jun arituh, irfan tukar pakai mami poko..dan alhamdulillah ruam irfan makin hari makin kering dan semakin elok...plus kena sapu dgn nappy rash cream gak...n baru tau satu petua..kalau pakai nappy rash cream tuh, tkleh tmbah bedak plak...nnti kulit xbernafas...ooo, baru tau...thanks byk2 pd kak nurul (nurseri irfan) sbb bg petua tuh...maaflah ek, first time jd mama, so byk yg kena blaja lagi..

baru pas layan imam muda musim kedua gak nih...alahai sejuknya perut ibu2 mereka tgk anak2 mereka begitu..menjadi harapan mama dan papa utk irfan menjadi seorang panglima islam yg teguh dan berani...berani meletakkan yg haq pd tempatnya ...spt sifat Saidina Umar Al khattab yg digelar Al-Faruq.

Mama juga belajar menjadi yg terbaik..papa pun juga...maka sama2 la kita belajar agar matlamat Rasulullah utk melahirkan generasi pemuda yg berhati waja dan bertaqwa tercapai...

p/s: xsabar nak tggu irfan besar...nak ajar irfan berenang...pastu memanah..pastu berkuda...pastu bermain pedang...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Petua dan tips  

Tuesday, June 14, 2011

Irfan;the joyful 6 months
Bismillahirrahmanirrahim...nak kongsikan beberapa petua dan tips penjagaan baby..alhamdulillah sebenarnya tak brape tahu..just simple petua based on pembacaan..tp biler time pantang mak jaga, mmg byk jugaklah dier turunkan petua2 yg berguna...so nak kongsi skit ek...
1-klu kena bawa baby dalam satu perjalanan yg jauh, dekat hujung kain bedung dier tuh, ikatkan biji lada hitam..dgn izin Allah, dijauhkan baby dr gangguan2...(sgt berguna masa keluar hospital terus balik kuantan)
2-klu masa baby dpt kuning..kerapkan lagi bf..klu dier besa minum 2 jam sekali, kerapkan sejam sekali (time nih mmg ibu kena byk berkorban)..and klu mandikan dier, bilasan terakhir gunalah air rendaman kuchai.InsyaAllah kuningnya akan berkurangan.
3-baby awal2 kluar mmg kuat menangis sbb itu je bahasa yg dier tahu utk minta sesuatu...so jgn panik.
4-klu nak mandikan kepala baby, air yg jatuh lurutkan ke belakang kepala...petua org tua2 klu lurutkan ke depan, nnti kepala baby jendul...wallahua'lam.
5-Masa baby tidur, bacakan ayat kursi di ubun2nya...smpaikan pesan, supaya menjadi anak yg soleh/solehah.
6-Baby diberi kelebihan oleh Allah uk melihat benda2 yg kita xleh nmpak dgn mata kasar..jd elakkan bawa baby berjalan especially time2 maghrib...klu boleh time nak dekat2 azan, bawak baby ke tempat2 yg berbumbung dan tertutup.
7-Lepas tali pusat dier luruh, mandikan dier dgn air sejuk (jgn terlalu sejuk dah la)...insyaAllah tubuh dier cepat 'keras'...alhamdulillah petua org tua2 nih sya amalkan, dan irfan dalam dua minggu dah tegak tengkuknya..
8-Org tua2 kata kalu nak menyambut baby, sambut dr arah depan, sbb klu sambut dr arah belakang..dier akan jd org yg sombong...wallahua'lam
9-Bila baby terkejut, dakap dier dlu..jgn biar dier menangis lama...nnti dier akan terbiasa menangis lama2 dan mudah takut.
10-Klu perut baby masuk angin...urutkan perut dan belakang betisnya...insyaAllah berkesan..klu x, bagi sesudu Dentinox @ Gripe water (campur dalam susunya)

Rsnyer byk lagi..tp leh plak lupa..insyaAllah klu ingat sya update lagi...pada sesaper yg ader tip2 lain, boleh la share ek..tq!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Kisah hati...(Segmen santai)  

Monday, June 13, 2011

Bismillahirrahmanirrahim...


tepat pukul 12tghmalam..mata nih susah btul nak lena...irfan dan papa nya dah lama hanyut dalam mimpi gamaknyer...mama nyer baru nak rest..heheh..
entry kali nih just santai jer..sbb xder mender spesifik nak citer...sesajer memblogwalking memalam ni terlintas smbil2 layan2 lagu nak tido...tetiber bleh plak (tetiber ok??!!) terlayan lagu alyah-kisah hati...halamak..mmg lagu suh tdo btul...tp honestly, tk minat pun si alyah nih..kenal melalui dua tiga lagu kat radio je pun..tp kali nih mmg puji sbb lagu kisah hati nih sedap n lirik dier mudah difahami..memandangkan aku nih kategori 'halus' jiwanya (bkn makhluk halus), aku lebih kepada cetusan dan inspirasi lirik sesuatu lagu...kekadang sesedap mana pun lagu tuh, tp lirik dier xmembawa maksud pape, mmg pd aku kosong lagu tuh...ok back to the song~

lagu nih cukup dalam pengertiaannya...basically maybe utk cinta yg tak kesampaian...aku pilih konsep yg lebih halal..iaitu dalam hubungan suami-isteri...cinta yg dah terpatri antara dua hati then ditakdirkan Allah, salah seorangnya pergi mengadap Ilahi..itu pandangan aku la...sbb aku tidak menyokong kepada cinta yg tak halal...pd aku, dier punya peak of the song (lupa aper term yg btul) ialah pada lirik ini :

~cinta kau dan aku xkan mungkin bersatu, untuk saat ini, didunia ini,
mungkin kita bersama, nanti di atas sana, biar kusetia menjaga cintamu, selamanya~


Meh layan jom:





p/s: Seni itu indah dan tanpa batasan, cuma perlu bijak mencari seni yg diredhaiNya...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Musim kahwin dah tiba...  

Sunday, June 12, 2011


Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah diberi lagi kesempatan utk mengupdate blog ni...fuhhh..dah nak macam bersawang dah blog nih...heheh...namun xsangka2 juga dalam senyap2, ader gak pertambahan followers...alhamdulillah dan terima kasih kerana sudi menyinggah...segala kekurangan dan kesalahan harap dimaafi..

Bulan Jun aka musim cuti sekolah dah tiba...dan seperti kelazimannya, time2 mcm nih la kami sekeluarga menerima jemputan yg tak terkira banyaknya...dr seluruh ceruk tk kiralah di utara, di selatan mahupun pantai timur..terkadang sedikit terkilan jugaklah sbb yg menjemput pun kebanyakkan kawan masa sekolah, masa kat universiti dan rakan sekerja...maaf setulusnya jika sya sekeluarga tidak dapat menghadiri semua2 majlis2 tersebut...insyaAllah sekalipun jasad tidak dapat meraikan, doa tetap sya panjatkan agar masjid yg dibina berkekalan harmoni smpai ke syurga...amin..

Teringat masa sya nak kahwin dlu...klu diikutkan mahu buat seringkas mungkin, xperlu ader sanding2..xperlu nak besar2..cukuplah sekadar makan dan sedikit kenduri kesyukuran...namun apalah daya sya utk menentang adat...meskipun tegas sya mempertahankan kehendak agama, namun akhirnya terpaksa akur apabila makcik2 dan jiran2 sudah mula membuat muka...lantas sya akur dgn syarat sya tidak mahu ada majlis tepung tawar dan sebagainya...dan alhamdulillah permintaan sya dipenuhi...
namun sya bertekad, insyaAllah jika dipanjangkan usia utk sya merasai pengalaman menyambut menantu, sya pastikan syariat melebihi adat....adat ttp dipikul, tp agama wajib dijunjung...maka yg bersalahan dgn agama insyaAllah akan dimansuhkan jika diizinkan Allah utk sya hidup diwaktu itu...

Mata pun dah ngantuk..perlu bersedia utk hari esok (jika dipanjangkan usia, sya meneruskan rutin, dan jika esok ditakdirkan utk 'kembali', sya juga perlu bersedia)...wallahua'lam

p/s: Tentatif esok: Walimatul Urus opismate di Puchong...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Ketaksabaran dalam sabar  

Thursday, June 9, 2011

Gambar sekadar hiasan

Bismillahirrahmanirrahim...lama sungguh xupdate blog..bukan tknak update, tp setiap kali nak buka blog ader jer mender menghalang..dan alhamdulillah kali nih diberi peluang utk meng'update' sedikit sebanyak..insyaAllah.

Pelik sungguh tajuk blog kali nih..ketaksabaran dalam sabar? hmmm..dalam maksudnya saudara/saudari sekalian...dalam rumah tangga misalannya, sabar adalah satu elemen yg penting, tp kekadang disebabkan ketaksabaran dalam bersabar itulah yg menjadi mancis untuk menyalakan konflik..sebagai contoh, seorang isteri boleh bersabar dgn sikap ke'malasan' suami di dalam hati, tapi dimulut diluahkan segala bebelan supaya suaminya berubah..itulah yg sya maksudkan ketaksabaran dalam bersabar..


dalam rumah tangga, sabar sahaja tidak memadai utk dijadikan pengukuhan utk sesuatu kerukunan rumah tangga. Sabar perlu disertai dgn saling menerima, saling percaya dan berkomunikasi...dalam hal nih, mmg sya cukup2 rekemen utk saudara/ saudari sekalian membaca buku tulisan Ustaz Hasrizal " Aku terima nikahnya..." dan tulisan John Gray, Mens from Mars, Women From Venus. Kupasan alam rumah tangga dan bagaimana utk mengetahui perbezaan lelaki dan perempuan diterangkan dgn jelas dalam buku ini...mmg tk rugi membacanya..apatah lagi buku karya Ustaz Hasrizal aka Saifulislam.com cukup santai dan senang difahami..

Pernah saja adik2 yg ingin berkahwin melontarkan soalan2 yg begitu menggerunkan hati utk menjawabnya...apakah rahsia utk memastikan rumah tangga kekal harmoni? bagaimana memujuk hati dikala berlaku perselisihan? bagaimana ingin memandu rumah tangga hingga ke syurga? fuhh..soalan2 begini hakikatnya, sya bukanlah layak utk menjawabnya memandangkan usia perkahwinan sya sendiri masih setahun jagung...namun sedikit sebanyak pengalaman sendiri dan rakan2 boleh dijadikan panduan dan teladan...

sewajibnya rumah tangga yg dibina perlulah berasaskan ingin mendapatkan keredhaanNya..maka jalan dan cara perlulah selari dgn kehendak agama...cari jodoh yg baik, pelihara hubungan dan sentiasa siram benih2 kecintaan pada Allah melebihi segalanya...(dan sya rasa konsep asas nih ramai yg dah tahu)

namun sya cukup tertarik dgn tulisan Ustaz Hasrizal, yg mana beliau cukup menegaskan motto hidup beliau dgn kata2 "Erti hidup dgn memberi"..cukup simple yet memberi makna mendalam pada diri sya khasnya...sebagai individu, anak, isteri dan ibu...dgn berpegang kpd prinsip asas ni, ternyata ianya membuka mata sya sejelasnya tentang hidup...jika kita melakukan sesuatu dgn mengharapkan balasan..maka selamanya hati takkan tenang selagi tidak mendapat yg dihajatkan...maka utk itu perlu perlu difokuskan apa sahaja yg kita lakukan hanyalah utk memberi tanpa mengharap..atau lebih ringkas 'unconditional love'...susah, sukar...namun perlu dipraktiskan perlahan2 agar hasilnya insyaAllah...

begitu juga dalam mendidik suami dan anak, setiap nasihat/teguran dan kata2 yg diberi semestinya tidak mengharapkan perubahan yg segera...kerana prinsip asas yg dipegang, insyaAllah tidak akan berlaku perselisihan yg besar yg akhirnya boleh meretakkan masjid indah yg dibina..

oleh itu perkahwinan adalah suatu yg menenangkan, melahirkan rasa selamat dan dipunyai serta membaja perasaan cinta utk diberi...insyaAllah dgn hati dan fikiran yg positif, dgn kehendak hati yg sentiasa mencari ilmu dan meningkatkan iman, rumah tangga yg dibina akan seindah mahligai Rasulullah dan sahabatnya...amin..

p/s: kepada kengkawan yg bakal mendirikan rumah tangga, tahniah!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster