Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Baby preparation  

Tuesday, August 24, 2010

Bismillah...salam sumer..kebetulan atas kesihatan yg tak mengizinkan,Dr bagi 2 hari rehat (mc)..Dr kater badan terlalu penat and masa check arituh pun Dr kater dalam urin aku ader infections..(suspek kurang air)..so tuh yg menambah rasa letih dan extremely fatigue..

Alhamdulillah, arinih ari kedua ader kat umah, condition pun dah semakin baik..so, arinih utk mengelakkan rasa bosan kat umah,aku start asing2 kan baju baby utk hospital needs..dr dua minggu lepas lagi dok tangguh2 so kesempatan nih, sempatlah nak asing2kan, basuh dlu and prepare hospital beg..malam td hubby dah tolong strelize kan brg2 aksesori and brg2 baby so pagi2 nih, aku dah start basuh baju2,selimut, a few napkins,mittens and booties,barut, and towels...sambil2 tggu baju2 nih siap basuh, aku pack kan skit2 brg2 baby yg lain dalam beg...

ptg td, dalam pukul 4 lebih sumer baju2 dah kering..alamak, kedut la plak..so need to iron sumer dlu baru lipat n masuk dalam beg..huhu..excited la plak...

beg hospital pun dah ready, so another step prepare those documents...(ic,kad kawen,red book..dll)

p/s:still fikir2 nak bersalin kat maner...split decisions...huhu

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Reunion: SGS UTM batch 2003-2008  

Sunday, August 22, 2010

Salam..baru balik dr majlis berbuka puasa bebudak kos masa kat UTM dlu...reunion kali nih wat kat Seoul Garden,One Utama which menu nyer steam boat and grill...seramai 17 org hadir kali nih and hopefully sumernyer puas hati dgn makan2 td..mmg full abis...

Hopefully (insyaAllah), kiter akan wat lagi makan2 camnih (maybe next jamuan raya plak...wat stail potlak)...gambar2 sepanjang majlis makan2 nih kena tggu encik kameraman (AMY) utk bagi..

Special thanks to : Al-apis,Abd Malik (AMY), Chemong, Akong, Udi,Saidi,Adam,Man,Aseng, Bro aseng,Mujib dan tunangnya,Wan, Fizah,Along,Sim sbb sudi dtg memeriahkan majlis meskipun majlis nih dirancang mmg on the spot je...

Semoga ukhuwah berkekalan..

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Ucapkanlah..  

Saturday, August 21, 2010

Kesayanganku


Salam sahabat blog sekalian...nak tnya pada sumer kaum isteri, sukakah anda apabila suami menyatakan dia bahagia bersama anda, anda sering membuatnya tersenyum dan tenang, anda membuat segala keletihannya hilang dan anda lah yg paling di cari ketika dalam keadaan kebimbangan...bahagia kan bila si suami menuturkan kata2 tersebut..
ketika di alam percintaan, maybe kata2 itu sering meniti di bibir2 pasangan..yela mestila guna ayat2 yg manis utk memikat hati...tp yg sedihnya tk ramai selepas kawen menuturkan kata2 itu...kenapa, hilang sudahkah ayat2 manis dlu ataupun difikirkan sudah menjadi isteri kenapa perlu memikat hati..
sebenarnya, memikat hati perempuan tidak terhenti pada gelaran kekasih semata-mata...malah sudah menjadi isteri lagi lah kena lebih2 memikat hatinya..sekali-sekala (hari2 lagi bagus), lemparkanlah kata2 penghargaan utk si isteri..sekurang2nya sebagai tanda terima kasih atas segala susah payah nya menyediakan segala keperluan dan anak2..tk semestinya mesti memuji fizikal semata2 tp cukuplah dgn kata, abg bahagia dgn isteri abg pun sudah cukup membuatkan hati isteri berbunga2...lagi2 tengah2 si isteri berleter,legakanlah hatinya dgn kata2 penghargaan dan jenaka..insyaAllah sekejap jer leteran si isteri itu...
jgnkan si suami jer, si isteri pun perlu memainkan peranan yg sama...ucapkan lah penghargaan terima kasih dan puji2 an meskipun perkara yg dilakukan oleh suami amat kecil di mata anda...xsalah utk meminta tolong suami membantu kerja2 rumah, tp berterima kasih lah atas pertolongan nya walaupun tidak sesempurna hasil kerja anda...positifkan diri dan terima seadanya..insyaAllah mulut anda pun akan kurang berleter, hati suami pun kurang sakitnya...

p/s:Buat suamiku,aku juga bahagia dan tenang dgnmu....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Irfan - Berkat Ramadhan  

Wednesday, August 18, 2010

Salam...ni nak share lagu yg di compose dan di tulih oleh senior aku masa kat UTM dlu...bersama group Irfan, ni version original...(live show)...bro husnaa nih mmg berbakat besar selain pandai bermain percussions...layankan lagu nih terbaik!!

(Credit to bro Husnaa Saip)

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Persediaan...  

Salam sahabat sekalian...kejap jer rasanyer masa skang nih..sedar tk sedar dah masuk bulan ke 7 dah khalifah kecil dalam rahim nih...semakin besar, semakin kuat dan insyaAllah didoakan semakin soleh...

Bercerita pasal persiapan utk menyambut 'khalifah kecil' nih, perancangan mmg dibuat dr awal2 lagi..selain membaca forum2 parenting, banyak jugak aku ngan hubby bertanyakan org2 yg lebih berpengalaman dalam hal2 nih...alhamdulillah ditambah lagi dgn kebetulannya aku dan hubby dpt bonus pertengahan tahun, so perancangan menjadi agak lancar...
Actually, aper yg paling penting ialah persiapan nak ke hospital tuh..seawal kandungan berusia 7 bulan lagi, sumer brg2 keperluan hospital dah kena siap2 dah..mcm aku ngan hubby, brg2 sumer dah ader, cuma keje cuci mencuci dan steril mensteril pape yg ptt...huhu
So far,isi kandungan yg perlu ader dalam beg hospital (ini mengikut persediaan aku la, tp sesaper nak tmbah pun dialu-alukan):

1-Keperluan ibu
Berdasarkan pengalaman kakak ipar aku, aku dah sediakan siap2 maternity pad,disposable panties,kain batik,stokin tebal,minyak panas, thermos,buku2 bacaan (better jgn yg terlalu complicated, just for easy reading,sebaik2nya buku2 agama dan parenting), disposable breast pad dan breast pump (bp)

2-Keperluan baby
Aku just beli 2 pasang baju newborn sbb menurut org2 yg berpengalaman, baby cepat membesar dalam tempoh 2-3 minggu, so rugi beli baju kecik2 nih.., barut tali, selimut, tuala,mitten and booties,disposable diapers,liners,baby wipes,ader gak bawak botol in case kalau nak kena pump kat hospital

lain2 keperluan yg penting (nih kemudian pun xper, tp mesti stand by), air zam zam dan kurma utk tahnik baby (belah mulut-istilah belah timur), dan air selusuh (ni ader kater penting, ader kater tk perlu-ikut keperluan masing2)

so far ni persiapan kami,maybe ader mender tk beli lagi so sementara ader masa nih kitorg leh la review balik aper yg kurang..yg penting dikesempatan bulan Ramadhan nih, aku berdoa semoga diberi kekuatan utk terus berpuasa...insyaAllah jika diizinkanNya, boleh dapat sebulan...."anak mama kena kuat tau"

gambar2 persiapan nih ader amik, tp kabel nak transfer trtggl kat opis plak...so next time la ek leh share2...

yg penting, doakan semoga semuanya dipermudahkan...dr semasa mengandung, melahirkan dan membesarkan zuriat pertama kami...amin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Aku dan kain batik...  

Monday, August 16, 2010


Salam sahabat blog sekalian...hahaha...tersenyum2 plak mengingatkan kain batik nih...maklumlah aku nih kira generasi moden la..duk kat kl plak tuh..so kain batik nih mmg janggal btul nak pakai..jgnkan nak pakai, kat umah nih sehelai pun xder....masa duk sensorg mmg tk rasa, tp biler dah kawen, alahai malu pun ader...
nak dijadikan cerita,awal2 kawen dlu ader famili mertua selalu gak la dtg ke rumah...maklumlah kekadang ader urusan di kl especially abah mertua aku yg selalu ader appointment kat IJN...so, biler dtg umah aku ngah dok berehat2 menyejukkan badan tetiber mak mertua aku tnya,
"Iffah, ader kain batik x?" alamak, aper nak ckp nih, sehelai pun xder..(yg ader kain batik wat basahan je)
"Tkder la mak, kain pelikat byk la" merangkap kain2 pelikat hubby ku..
Mak mertua aku mmg jenis yg tk byk ckp, tp terusik gak la ngan pertanyaan dier...
"Takpela, lagipun org sekarang jarang pakai kain pelikat dah" ulas mak mertuaku sayup2...aku just senyum2 kambing je la mendgr..huhu (malu gak la)

Tp itu mmg hakikat anak2 muda skang..jgnkan nak ader, nak pakai pun xpandai...seriously, aku kalu gi umah org pastu diberi kain batik wat menyalin..mmg amik masa beberapa ketika utk membetulkan 'susun atur' kainnya...yela, kekadang yg bahagian dalam lipatan tuh lebih panjang, so nak kena pandai2 ler bntukkan...hahaha..

Sayang kalau generasi skang nih tk teruskan pemakaian kain batik nih...yela kalu dah zaman aku pun dah kekok nak berkain batik, apatah lagi ler anak cucu yg kemudiannya...skang nih moden dan susah nak dipakai menjadi halangan utk meneruskan tradisi...tkpela, pelan2 la aku try beli 2-3 helai utk dipratikkan di rumah supaya xkekok di rumah org...lagi2 la dgn kondisi aku yg ngah peknen nih, mmg nnti time pantang nak kena pakai sbb lebih selesa...huhu kalau bantai pakai mak nyer, bising ler nntinyer..huhu

xsalah mengekalkan tradisi, tp yg lebih penting kena la tau tempat2 nya...xyah la sampai nak gi shopping2 kompleks pun nak berkain batik....agak 'lain mcm' pemandangan nya...cukuplah sekadar keselesaan di rumah...tp kalau batik2 komersial tuh terpulang ler (janji tutup aurat)..

p/s : aku penah tgk org cina pakai kain batik duk umah,alahai malunya aku~

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Anak mama untung tau...  

Friday, August 13, 2010


Salam...sebak baca berita arinih...bayi dijumpai didalam kumbahan najis...begitu hina sekalikah seorang khalifah kecil sehingga sanggup diperlakukan sedemikian rupa...sdgkan haiwan yg tidak mempunyai akal tahu mempertahankan anaknya dr musuh, inikan pula manusia yg begitu sempurna sehingga para malaikat pun disuruh bersujud sbg tanda hormat...aduss manusia jenis apakah kalau begini??

utk anakku:

anak mama untung tau,
belum lagi lahir sudah membahagiakan hati papa dan mama,
sedangkan ader anak org lain,
belum lahir lagi sudah dianggap sebagai bebanan..

anak mama untung tau,
belum lahir lagi, papa dan mama sudah siap2 segala keperluan
sedangkan ader anak org lain,
sudah lahir pun hanya berbalut plastik..

anak mama untung tau,
belum lahir sudah diajar dgn suara2 papa dan mama,
sedangkan ader anak org lain,
sudah lahir pun tk sempat nak tgk muka mama dan papanya..

anak mama untung tau,
dari dalam rahim pun,
sudah didoakan agar sempurna, sihat dan soleh
sedangkan ader anak org lain,
belum tercabut tali pusat, sudah berada di dalam longkang...

anak mama untung tau,
lahir kelak bakal disambut dgn rasa syukur dan bahagia
sedangkan ader anak org lain,
lahir saje sudah bertemankan gigitan nyamuk dan kesejukan malam...

anak mama untung tau,
papa dan mama kalau boleh seekor nyamuk pun xbagi gigit,
sedangkan ader anak org lain,
papa dan mamanya boleh MEMBUNUH anak sendiri...

luahan rasa :seorang bakal ibu (iffah/13Aug/2010)

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Menyambut kelahiran dalam Islam  

Thursday, August 12, 2010

Menyambut Kelahiran Dalam Islam

Objektif :

Kaedah ini bertujuan memberitahu kepada suami akan beratnya kesakitan yang dihadapi oleh isteri ketika hendak melahirkan anak dan menuntut suami supaya sentiasa berada disamping isterinya agar beban kesakitan dapat dikurangkan.

Kaedah ini juga bagi membimbing suami supaya dapat menyambut kelahiran anak mengikut cara yang digarispandukan oleh Islam.


Aktiviti :

1. Suami Berada Di Samping Isteri Ketika Saat-Saat Isteri Hendak Bersalin.
Alangkah gelisah dan kritikalnya saat-saat akan melahirkan anak lebih-lebih lagi bagi ibu yang pertama kalinya akan melahirkan anak. Suami perlu memberikan motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan sabar, di samping suami harus banyak berdoa kepada Allah serta banyak beristighfar dan berselawat disamping membanyakkan bacaan surah Al-Insyiqa' dan surah Al-Hasyr.

Firman Allah Taal dalam surah Luqman ayat 14 :

Maksudnya : "Dan Kami wajibkan menusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga ke akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).


2. Azan Di Telinga Kanan Dan Iqamah Di Telinga Kiri.
Suami hendaklah segera mengazankan di telinga kanan anak yang baru lahir dan diiqamahkan di telinga kiri dengan tujuan supaya dijauhi anaknya dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang dapat didengar oleh bayi ialah kalimah Allah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Rafi' r.a. Rasulullah bersabda :

Maksudnya : "Aku melihat sendiri Rasulullah s.a.w. mengazankan Al-Hassan bin Ali pada telinganya ketika itu ia baru dilahirkan oleh Fatimah r.a."

Riwayat Abu Daud dan Tirmizi


3. Membaca Surah Al-Qadar dan Surah Al-Ikhlas.
Suami hendaklah juga membanyakkan bacaan surah Al-Qadar di telinga kanan dan surah Al-Ikhlas di telinga kiri bagi tujuan memohon kepada Allah supaya anak yang dilahirkan terselamat dari melakukan perzinaan dan memohon juga supaya dikuatkan iman, jauh dari menyeleweng fahaman akidahnya dari landasan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.


4. Membaca Surah Al-Insyirah Di Jari Manis Dan Ditahnikkan.
Suami juga hendaklah membaca surah Al-Insyirah di jari manis kemudian mencelupkan jari manis ke dalam manisan (madu) dan ditekankan (ditahnikkan) di langit-langit bayi tersebut dengan membaca ayat 36, surah Ali-Imran :

Maksudnya : "Maka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), - dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)".

Tahnik adalah bertujuan untuk memohon kepada Allah S.W.T. supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya dari menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya".


5. Melaksanakan Tuntutan Sempena Hari Ketujuh.
Memberikan nama yang baik.

Bapa dikehendaki menamakan anaknya dengan nama-nama yang baik pada hari ketujuh kerana nama itu sendiri adalah merupakan doa kepada anaknya.

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : "Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka indahkanlah nama kamu".

Riwayat Abu Daud

Membaca Doa ketika memberikan nama anak.

Maksudnya : "Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin di waktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih.

Mengaqiqahkan anak.

Bapa hendaklah mengaqiqahkan anaknya kerana hukumnya adalah sunat mu'akad iaitu dengan mengadakna kenduri kesyukuran. Menyembelih 2 ekor kambing bagi anak lelaki dan seekor kambing bagi anak perempuan. Sebaik-baiknya dilakukan pada hari ketujuh.

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : "Setiap anak yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ke tujuh kelahirannya, diberikan nama dan dicukur rambutnya".

Riwayat abu Daud

Ketika menyembelih aqiqah disuruh juga menyebut nama anak.

Maksudnya : "Dengan nama Allah, Ya Allah untukMu dan bagiMu akikah ini dari ……(sebut nama anak)….

Gesaan Aqiqah :

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : "Kerkakanlah aqiqah bagi anak lelaki yang baru lahir, kerana itu hendaklah kamu menyembelih aqiqah dan jauhkanlah gangguan dari anak itu".

Muttafaqun A'laih

Antara hikmah aqiqah adalah :

Membiiasakan berkorban bagi orang tua demi kepentingan bayi yang baru lahir di dunia.

Melindungi diri dari gangguan syaitan.

Bercukur rambut.

Adalah menjadi tanggungjawab bapa untuk mencukur rambut anaknya pada hari ke tujuh (dibotakkan) sama ada dilakukan olehnya sendiri atau orang lain.

Antara hikmah bercukur rambut adalah :

Hikmah kesihatan.

Dengan membuang, mencukur rambut anak yang baru lahir akan terbuka semua lubang rambutnya yang mungkin akan mengukuhkan pancaindera penglihatan, pernafasan dan pendengaran.

Hikmah kemasyarakatan.

Dapat bersedekah dengan emas atau perak seberat timbangan rambutnya. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Anas bin Malik r.s. ia berkata :

Maksudnya : "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah menyuruh supaya mencukur rambut cucunya Saidina Hassan dan Hussin r.a. pada hari ketujuh dan disedekahkan berat timbangan rambutnya dengan nilai perak".

Riwayat At-Tirmizi dan Abu Daud

Khurafat yang perlu ditinggalkan.

Mencukur bahagian-bahagian tertentu daripada kepala sebagaimana yang banyak dilakukan sekarang, kerana ini termasuk dalam perkara yang dilarang keras oleh Rasulullah s.a.w. sebagaimana maksud hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

Menggunakan buah kelapa dan segala macam campuran seperti garam dan bunga kerana amalan ini diambil dari budaya Hindu. Rasulullah bersabda :

Maksudnya : "Barangsiapa yang menyerupai (meniru apa sahaja perkara-perkara yang bertentangan dengan syariat Islam) dengan sesuatu kaum (yang bukan Islam) maka ia tergolong daripada mereka".

Mengkhatankan anak.

Bapa bertanggungjawab untuk mengkhatankan anak lelakinya. Dalam sebuah hadis disebutkan :

Maksudnya : "Berkhatan itu sunat bagi lelaki, mulia bagi wanita".

Riwayat Abu Daud

Walaupun demikian, amalan masyarakat kita mengkhatankan anak pada umur sebelas tahun atau dua belas tahun tidaklah menyalahi syarak. Adalah menjadi suatu yang baik sekiranya anak-anak sebelum dikhatankan terlebih dahulu diaturkan majlis khatam Al-Quran untuknya.

Antara faedah berkhatan adalah :

Melindungi daripada berbagai-bagai penyakit.

Membersihkan diri dari kekotoran.


6. Menyusukan Anak.
Demi kesihatan anak, ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu.

Firman allah Taala dalam surah Al-Bawarah ayat 233:

Maksudnya : "Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu".

Imam As-Syafie berkata

"Sihat atau tidak anak itu adalah bergantung sama ada anak disusui oleh susu ibu atau tidak walaupun sekali susuan".

Kelebihan menyusukan anak :

Setiap tegukan dari susu ibu, Allah S.W.T. memberi pahala satu kebaikan.

Bila ibunya semalaman tidak dapat tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

Credit to Mr Tazkirah

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bacaan terbaik utk ibu mengandung  

Tuesday, August 3, 2010

Salam sahabat...ni ader satu buku nak recommend pada sumer kaum wanita especially yg dah kahwin,bakal ibu atau pun yg telah menjadi ibu..buku menarik sbb mengupas sumer persoalan dan juga mengandungi tips-tips sebelum, semasa dan sesudah mengandung..yg lagi best buku ini juga disertai dgn ilustrasi2 menarik utk membantu memahami sesuatu perkara..and utk aku yg pertama kali bergelar bakal ibu, of course la buku nih byk membantu especially petua dan tips2 yg perlu diamalkan dan perlu dihindari...selain daripada itu juga,dpt la mengisi masa dgn membaca something yg berfaedah...thanks to my hubby sbb belikan buku nih...utk saper yg berminat leh la dptkan buku nih dikedai2 mahupun secara online di http://www.bukuonline2u.com/


ader beberapa lagi buku yg dibeli oleh hubby utkku...tp tk abis baca lagi, so xleh nak ulas..huhu...nnti pape sambung di next posting ek...ilalliqa'

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Mencari kelebihan dalam kekurangan suami  

Sunday, August 1, 2010

Salam sahabat...satu hari, aku mendapat satu emel dr seorang sahabat,setelah sibuk bertnyakan khabar masing2, dier sempat berkata ,"Untungnya awak, suami romantik". Aku sekadar senyum dan menyambut, semua isteri sebenarnya bertuah, cuma kekadang kita terlalu melihat pada kelemahan suami sehingga kita hilang perasaan utk menghargai segala kelebihannya..
Benar,bila hidup di bawah satu bumbung...sumernyer akan terserlah.Perbezaan2 cara, tabiat dan expectations akan terserlah lebih2 lagi jika kita mengenali suami sebelum berkahwin...that's why perkahwinan ni menuntut kesabaran,toleransi dan yg penting kasih sayang...
Aku pernah bertnya pada mak, rahsia perkahwinan mereka selama 28 tahun...mak kater simple je, biler abah start bising2...jgn bersuara..sabar dan diam...kalau salah, segera mintak maaf...kalau betul, tggu abah sejuk dan baru ckp elok2...begitu juga dgn abah, kalau mak bising2...abah senyap je...samada masuk dapur utk masak makanan kegemaran mak...atau segera pujuk mak...mak besa xmarah lelama..besa tgk abah sibuk memasak, mak just senyum je...n selama aku hidup 26 tahun,xpernah sekalipun aku lihat mak dan abah aku bergaduh dan tengking menengking...
and satu mender yg aku paling ingat, bila suami jiran aku membelikan isterinya bunga...aku pernah bertnya pada mak, pernah x abah bg mak bunga...mak kater tk pernah...tp abah romantik dalam caranya tersendiri...maybe abah bukan jenis yg bg bunga, tp abah xlokek nak bawak kami makan tmpat2 istimewa ataupun bawa mak pigi holiday...maybe abah bukan la gentlemen spt yg diharapkan, tp at least abah sentiasa ada bila mana mak perlukan...jawapan mak membuatkan aku sampai skang masih berfikir...maybe kerana mencari kelebihan itulah yg membuatkan mereka kekal bahagia...

begitu juga aku..perlu mencari kebahagian...kekadang terusik juga bila melihat suami org lain...tp segera kuingatkan aku mendapat suami yg terbaik buat diriku...mungkin suami juga bukan romantik, tp dier tk pernah lupa membuatku ketawa setiap hari...maybe suamiku bukanlah lelaki yg mampu memberiku segalanya...tp dialah lelaki yg mencukupkan segala keperluanku dan tmpat aku mengadu susah senangku...dan dia juga mudah utk diminta pertolongan dalam menguruskan rumah tangga...ingatlah para isteri, kita mungkin sedang mencari satu kelemahannya yg membuatkan kita sedih, tp kita mungkin terlupa atau terlepas pandang seribu kelebihannya yg membuatkan kita bahagia dan gembira..

dikala sdg kecewa, carilah kelebihannya...kerana mmg kita ditakdirkan utknya dan dialah yg terbaik utk kita....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster