Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Apa yg perlu pantang selepas tempoh berpantang..  

Sunday, June 24, 2012

Assalamualaikum...lama xmenulis dalam blog nih...bukan per tgh cari tajuk2 best utk di share...last2 ader member tulis status kat fb daa...per lagi ..idea2 ..n kebetulan boleh la kongsi pengalaman...
masa berpantang 40 hari or 44 hari tuh..mmg segala pemakanan kita dipantau..especially klu berpantang dgn org yg mmg kuat pantang2 nih...(cth my mom)...so masa anak first agak seksa gakla utk bertahan..tp bila memikirkan anak..kuturutkan jua...
okla nak share skit ape pemakanan yg kne pantang selepas tempoh berpantang...jgn salah faham k..bukan mengharamkan aper yg halal..tp sekadar berpantang sementara...klu korg nak makan gak...makan je..in case sakit g hospital k...hahahahh...

1. Ais
Ni mmg kompem kne pantang at least 3-4 bulan...ader yg pantang smpai setahun pun...nak try skit2 boleh je kot...mengikut org dlu2..kesannya urat2 kita yg belum lagi kecut tuh akan lagi kembang...nnti bila dah berusia skit klu tk pantang nih...boleh sakit2 badan katenyer la...

2. Minuman sejuk/ais krim/cendol/ABC
Mcm ais gak...tp ni kesan pada ibu dan anak la...boleh kembung di buatnya..

3. Minuman yg boleh menyebabkan 'angin'
Teh...segala jenis teh...dan juga kopi...utk bf mommies mmg kne pantang yg nih..sbb kopi dan teh boleh menyebabkan produksi susu berkurangan...

4. Sayur-sayuran
Kobis, timun, kangkung, bayam, pucuk paku...antara sayur2 yg perlu pantang wlaupun selepas tempoh berpantang...tempohnyer bergantung pada badan masing2...mcm sya, pas 2 bulan lebih tuh dah try makan skit2...as long badan kiter ok...boleh je kot...tp utk sesetengah org, mmg pantang at least smpai 6 bulan...
p/s: bayam sgt elok dimakan utk menghasilkan susu yg byk (tp klu pas makan, demam...tu kne pantang lg la jawabnyer)

5. Nenas/Tembikai/buah-buahan kategori sejuk
Klu silap makan...boleh terkejang sekejap....kne pantang at least smpai 6 bulan-setahun...

6.Ikan 'kayu'/Tenggiri
Ikan nih boleh buat gatal kat anak (utk bf mommies) <--- based on experiences.

7. Daging
Boleh makan tp kne kurangkan sbb dgn keadaan yg tk minum ari yg byk..boleh menyebabkan sembelit aka buasir...utk yg lepas bersalin klu kne, boleh tahan azabnya...huhu..

Rasanya ni la kot yg sya leh share..klu ader kawan2 nak tambah bolehla...yg kat atas ni bukan dr doktor profesional punya advice tau...just personal experience utk di share dan menjadi reference kengkawan...

Daaa.....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Baby blooming...yeah yeah  

Sunday, June 3, 2012

Since start masuk keje after ML arituh...ramai btul mommy2 or bakal mommy yg tggu nak deliver...and this week kejap2 dgr sana sini dorg deliver...wah happy tau lagi2 pas tgk muka2 adorable si kecik..SubhanaAllah yg menjadikan mereka so cuteeeeeee...smpai kekadang rasa cam nak gigit2 jer...hhahahah...
congratulation pada yg baru bergelar mommy..and selamat berpantang...your life are about to change again...xcukup tido waktu malam adalah perkara biasa..especially for first month...baby dah biasa ngan routine dier dalam perut which is everytime gelap jer...so baby need so adjustment biler dah kluar...n biler rasa baby keep nangis je, tabahkan hati sbb itu je the only way yg baby tau...cer try imagine our side dalam position dier....berada di satu tempat yg dier xkenal sape pun, xboleh nak lihat dgn jelas, xboleh nak cakap and the only  one yg dier recognize ialah bunyi heartbeat mommy...so klu kiter pun boleh terrify ngan situasi tuh..imagine them ok...so tabahlah...hahahaha~
Congrats to mommy afni...mommy bazilah (second child), mommy deqna, mommy dila (my kazen), mommy afzan, mommy hernita, and mommy2 yg lain...

Selamat berpantang!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster