Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Mengenali diri sendiri..  

Monday, January 18, 2010


Salam kengkawan sumer..hehe..aku amat2 jarang menulis blog skang sbb aku bukan nyer menjadikan blog sebagai diari harian..tetapi more to sharing ilmu or pengalaman...hehehe..so utk sharing sesuatu aku perlu belajar dan mendalami sesuatu itu..bila aku dah tahu maka aku akan kongsi insyaAllah..(dah start mengarut dah)...huhu


Oklah..aku terbaca dalam satu buku...yg bertajuk menerobos ke dalam diri sendiri..ok utk yg tak berapa terer bahasa melayu yg macam aku..menerobos means melihat atau menembusi (Kamus Dewan,1998) ke dalam sesuatu..so maksud menerobos diri..ialah melihat kedalam diri sendiri dan memahami..ok bercakap tentang mengenali diri sendiri..berapa org ramai kenal dan tahu tentang diri sendiri..senang citerla..kiter biasa melihat org dan judge org itu mengikut persepsi dan pemikiran kita..kita kenal dia melalui apa yg kita nmpak tp pernahkah kita judge diri kita sendiri..pernah, tapi terlalu sedikit...

Ok...dalam sedut psikologi (xsilap aku belajar mender nih masa sekolah dlu...dalam bab penyelesaian konflik..tolong btulkan aku kalu aku silap k)..terdapat 4 perkara yg kita tahu dan kita tidak tahu...

1-yg pertama kita tahu dan org lain tahu pasal kita

2-kita tahu dan org lain xtahu

3-kita xtahu tp org lain tahu

4-tiada siapa pun yg tahu


so kesimpulannya..kita kena kenal diri kita sebelum org lain kenal..kena tahu dimana kekuatan dan kekurangan kita...secara fizikal..mental..dan personaliti..biler kita kenal dimana kekuatan dan kekurangan kita...of course kita akan counter segala kekurangan dan kelebihan kita akan terkeluar dgn sendirinya...


so..utk check list diri aku..yg aku tahu dan org lain tahu:

1-aku seorang yg kidal

2-aku seorang yg peramah dan mudah ketawa

3-aku juga mudah sensitif dan menangis..huhu

4-aku terlalu rapat dgn family aku dll...


aku tahu dan org lain xtahu

1-sbb aku jer tahu..so xleh la bgtau...huhu



orang lain tahu, aku xtahu

1-aku kena tnya org dlu..sbb aku xtahu..hahahah


semua org tak tahu

1-ajal,jodoh,rezeki..

2-kemana kesudahan aku..syurga/neraka (nauzubillah)


so...biler kiter kenal pasti diri kita..kompem kita akan lebih menghargai diri kita..dan insyaAllah semua perkara2 yg baik dalam diri kita akan terkeluar dgn sendirinya...tak kenal maka xcinta...maka kenalilah dlu diri sendiri..belajar mencintai diri sendiri..insyaAllah cinta itu Allah mudahkan ke dalam hati org2 disekeliling kita..amin..


chow!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Farewell Tini  

Friday, January 15, 2010



Salam..biler bercerita pasal farewell nih..mesti sedih skit coz semenjak berada dalam SATO ni, byk dah menghadapi perpisahan ngan kengkawan yg baik2 belaka...tp kali nih perpisahan ngan Tini mmg devastating...why..because she is a sweet girl and funny..byk gak kenangan2 ngan dia...tp die pigi pun sbb nak pursue dream dier for being a pendidik..mmg sgt2 sesuai..
So satu farewell utk dier kitorg dah wat kat Seoul Garden OU,actually mmg dier suka sgt pigi tempat nih..so we having our last dinner as a group (hopefully kiter bleh lepak2 selepas nih)..for you Tini, good luck in your every future undertaking...lagi sedih..huhu..aku kehilangan my sensei..hehhe...



Anyway,yang patah akan tumbuh berganti..but yg ganti belum kan sama yg telah patah..tp hijrah utk ke arah yg lebih baik kan mmg dianjurkan..so good luck Tini...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Walimatulurus...finally  

Sunday, January 10, 2010


Salam...akhirnya detik yg ditunggu2 tiba...kad perkahwinan kami dah siap..alhamdulillah sebaik saja sampai umah utk pick up kad...terus kontek kengkawan utk sms/email alamat...gilerr penat tp series sgt2 best dan xpercaya! hehehe

Isi-isi sumer nama and address kengkawan..esoknyer aku post sumer kad2 tuh...alhamdulillah setel keje...so next stage for opismate and kengkawan yg tk perlu menggunakan setem hehehe...

I'm getting married and of course all of you are invited!!!!!


The countdown for today: 20 days...tatuttt!!!



AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


2010: New Resolutions  

Friday, January 1, 2010


Yeay!!!!Tahun baru..alhamdulillah...melangkah jugak ke tahun 2010 yg pasti membawa seribu macam kelainan pada diri aku..macam besala...seperti tahun2 sudah..permulaan tahun nih adalah utk review balik sumer achievement and kekurangan tahun lepas..and set the new resolution...As for this January 30th, aku akan bertukar status menjadi seorang wife..kompemlah resolution tahun nih sedikit berbeza...but anyway as to review last year mission..most of the missions were completed...for last year missions...aku devide by two..satu aku punya career fokus ngan satu lagi personal fokus...as for career fokus, aku mencapai misison yg aku nak..which is aku berjaya mencapai sasaran aku utk at least proved yg aku leh berdiri ngan kaki sendiri n succeed..as aku diberi tanggungjawab utk carry out satu projek besar..aku berjaya achieve the mission to complete by December...so relieved and proud of myself (alhamdulillah)..thanks to all yg byk support and well done guys!...and yg paling best, masa PMS harituh pun aku dpt review yg baik dr bos..and as a result bonus aku pun unexpected..alhamdulillah sgt2...


and for personal achievement, at least this year quite tough for both of us...but dgn izin Allah, sumer dugaan2 tuh mcm flawless jer...and setelah bertungkus lumus for last year..insyaAllah 30hb nnti terpatri janji kami..cewah! doa2kan la ek...



So, this year punyer resolution:

1-Of course la want to be isteri solehah (nak patuh dan taat pd suami)

2-Nak selalu solat jemaah ngan suami...

3-Cuba seterdaya utk sediakan sumer keperluan suami...

4-Tarbiyah diri sendiri dan suami (nak cr lagi ilmu2 agama)

5-Nak wat library kat umah (nak penuhkan rak2 kosong tuh ngan buku2 agama and ilmiah)

6-Nak grab satu DSLR (Nikon D60 or D3000)..huhu

7-Nak banyakkan hafaz surah2 al-Quran..especially yg tggl2 dlu...


So far ni lah resolution for new status nnti...other than that, maybe carry forward some last year mission especially on career...improve more and learn harder..insyaAllah...


Until today..the countdown is left 29 days!...permudahkan ya Allah...


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster