Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Zaman dolu2...  

Wednesday, February 24, 2010

pics: Credit to my friend ayu

Hahahaha...eh..assalamualaikum..ketawa jap..bukan per sejak ader satu laman sosial yg dinamakan Facebook nih, mcm senang jer nak view balik gambar2 lama yg di tag kengkawan..yela maybe time skolah dlu kan bergambar bukan jenis digital..so nak tggu memember cuci sumer memerlukan duit..biler dah besar, teknologi semakin maju, so gambar2 lama tuh boleh di scan and di upload..so recently byk gakla gambar lama2 yg diupload kengkawan and di tag...ketawa gak la tgk zaman dlu2..ader yg berubah, ader yg still maintain...utk lebih gambar, post nih akan diupdate soon..sabar2..internet ngah xmengizinkan nih..huhu

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Kehidupan selepas bergelar isteri  

Monday, February 22, 2010

Assalamualaikum...fuhh..penat gak menjawab soklan2 org macamana kehidupan selepas bergelar isteri...senang citer jawab je kat blog..maybe jawapan di sini lebih ikhlas dan jujur...huhu
Sejujurnya, sebelum nak bergelar isteri, aku agak takut...yela mana taknya..semua kepatuhan pada ibu bapa terpaksa diletakkan di nombor 2 selepas kepatuhan pada suami..itu pun cukup berat..ditambah lagi dalam hadis Rasulullah s.a.w ada menyebut kebanyakan wanita penghuni neraka disebabkan derhaka dan membantah2 suami...ooo..mau tak takut oo..
so, selepas jer hubby melafazkan akad...satu perasaan yg lain dalam hati aku..pada ketika itu pulak..abah berbisik pada aku...berpindahlah naunganku dari abahku kepada suamiku..taatla padanya..mmg sebak btul..and menjalani hari2 sebagai isteri sebenarnya tidak la sesusah mana..hubby pun ader ckp..kehidupan suami isteri perlu ader tegur menegur dan saling menasihati..alhamdulillah aku melihat hubby melalui persepsi yg berbeza sekarang..
yela..dulu solat kat umah pun sensorg..sekarang dah ader imam..dlu bc tazkirah sensorg..sekarang hubby sampaikan..dlu sakit sensorg sekarang ader org jaga..dlu sumer kena wat sendiri skang hubby ader leh tolong..so transformasi status pada aku sebenarnya menyenangkan..pttla org kater kahwin nih boleh menenangkan jiwa...alhamdulillah...
So pader kengkawan yg dah ader pasangan n berfikir2 nak kawen...xyah pikir dah..lakukan persiapan dan segerakan perkahwinan...tak perlu tggu btul2 ready sebab perkahwinan ni gak satu proses pembelajaran...so guys, good luck!

p/s:Hubby,new journey same destination...jannah.

Pic: credit to Tintacreative.com

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Banyakkan memberi jika ingin banyak menerima..  

Saturday, February 20, 2010

Assalamualaikum...saat aku menulis blog ni..aku teringat pada kanak2 yg meminta 'sumbangan' di stesen minyak tadi..hati aku jatuh kasihan tgk dorg..agaknyer hubby nmpak aku dlm keadaan camtuh trus dia bg izin utk aku memberi sedikit sumbangan..alhamdulillah, aku mmg kenali hubby aku mmg seorg yg pemurah...walaupun dlu ader kes2 yg kononnyer mereka ni adalah sindiket la..satu penipuan la..tp bg aku sedekah tidak pernah mengenal siapa..aku teringat pesan mak aku masa aku adik beradik kecik2 dlu..."tgn yg memberi lebih baik dr tgn yg menerima"..so sedekah la walaupun sedikit...dan sedekah nih jugaklah asbab Allah nak beri rezeki pada seseorg tuh..dan aku yakin rezeki bukanlah dalam bentuk harta kekayaan semata2 tp juga anugerah2 Allah yg lain..dan paling penting destinasi terakhir nanti...
okla berbalik kepada amalan bersedekah...sedekah ni pun ader mcm2 jenis..dan sedekah yg paling mudah ialah memberi senyuman..sedekah yg lain2 tu mengikut kemampuan masing2..perihal sedekah ni mengingatkan aku pada seorang sahabat kepada sahabat...kalau nk diikutkan dr segi kekayaan..sahabat ni bolehla dikatakan cukup2 makan..xterlalu kaya dan xterlalu susah...tp satu mender yg aku kagum..ialah dia tidak pernah meninggalkan amalan sedekah...dan sedekah dia pulak tk mengira kuantiti...pernah sekali tuh masa kami sama2 nak gi makan..sahabat kater duit ader cukup utk makan tengahri..setibanya kat tmpat makan..dia kater kenyang n nak minum air jer...rupe2nyer dalam perjalanan dalam kitorg tk perasan,die terserempak dgn bebudak kecik...dibelinya gula2 dan diberinya satu sorg...dan amalan sedekahnya alhamdulillah berterusan...dan rezeki utknya juga tak pernah berkurang...kalau bukan dalam bentuk wang, dalam bentuk lain...kawan2 yg ramai,kerjaya yg bagus,anak2 yg pandai serta adik beradik yg akrab...nmpak x? betapa dgn memberi kita lebih banyak menerima...pasnih maybe korg boleh fikir balik biler tgk org2 yg begini di stesen2 minyak..kedai2 makan..dan lain2 tmpat...jgn fikir nak untung dunia je...saham akhirat lagi penting k guys..so next time..biler nak bersedekah...jgn fikir aper..niat kerana Allah dan berilah seikhlasnya..semoga sedekah kita nanti yg memberi kebahagian,ketenangan dan kegembiraan hidup di dunia wa akhirat...kan rezeki terbaekkk tuh!

aku terjumpa satu hadis nih...so sama2 renung2kan dan amal2kan...wallahua'lam

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi saW., sabdanya: ”
Ada seorang lelaki berkata, “Aku hendak bersedekah malam ini.” Lalu dia keluar membawa sedekahnya dan disedekahkannya kepada perempuan lacur. Esok pagi orang banyak mempercakapkan bahawa tadi malam ada pelacur yang diberi orang sedekah. Orang itu berujar, “Wahai, Allah! Segala puji bagi-Mu yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur. Aku akan bersedekah lagi.” Dia pergi pula membawa sedekahnya, lalu diberikannya kepada orang kaya.

Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang memberi sedekah kepada orang kaya. Lalu orang yang bersedekah itu berkata, “Wahai, Allah! Untuk-Mulah segala puji, kerana Engkau telah menjadikan sedekahku jatuh kepada orang kaya. Aku akan bersedekah lagi.” Dia pergi pula membawa sedekahnya, dan diberikannya kepada si pencuri. Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang bersedekah kepada pencuri. Orang yang bersedekah itu pun berujar pula, “Segala puji bagi Allah yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur, kepada orang kaya, dan kepada pencuri.’

Kemudian orang itu didatangi malaikat seraya katanya :”Sedekah anda sudah diterima baik oleh masing-masing orang yang anda beri sedekah. Adapun perempuan lacur, semoga dia berhenti dari perbuatan melacur; kepada si kaya, semoga dia menyedari dirinya dan bersedekah pula; dan untuk si pencuri, semoga dia berhenti mencuri.”[HR Muslim]

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Trip to Cameron Highland with hubby-Part 3  

Friday, February 12, 2010

Hubby sampai dlu kat look up tower nih..lambat sbb kena lawan rasa gayat...view dr atas..SubhanaAllah...



Gambar2 kat Berinchang look up point...

Ni menara look up point...tinggi nih

Pemandangan dr look up point..terasa begitu kerdil dalam bumi Allah ini..subhanallah!

Gambar2 kat Time tunnel museum...


Hubby suh wat gaya org makan sambil jawab tepon...layan jela

Mcm tv umah arwah tok..nostalgia sungguh...



Salam sumer...ok sambung lagi..kali nih ke Time Tunnel museum and Gunung Berinchang look up point...actually time tunnel museum nih agak well known tp xsumer org tau...so kalu korg nak pigi time tunnel museum nih..kalau dari equatorial hotel tuh, korg drive menuju ke arah pekan..sampai pekan..drive terus lagi sampai korg jumpa museum nih sebelah kiri korg...btul2 tepi jalan..memandangkan kat atas dia mcm ader kedai2 so look carefully kat sign board die ok?...so kat atas nih beberapa gambar yg sempat kitorg rakam..(maafla waktu nih blogspot mcm pening2 skit..xleh nak tarik pics nih ke bawah..huhu)




AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Trip to Cameron Highland with hubby-Part 2  

Tuesday, February 9, 2010

Assalamualaikum..salam kebahagian buat semua..ok seperti dijanjikan continue pasal trip arituh...

The second day..pagi2 lagi hubby dah ajak keluar..katenyer nak hirup udara bukit..so usai breakfast jer..kitorg decide nak jenjalan based on GPS jer..huhu..

and the nearest destination ngan hotel is Butterfly Farm..bantai la..asal leh jenjalan..so tkder expectati0n lgsung..sampai je kt Butterfly Farm yg tk sampai 10minit dr hotel, kami beli tiket (RM5 per person), so masuk la dalam taman tuh...mmg beyond expectation la..sbb ingat ader butterfly jer..rupe2nyer ngan reptiles la...amfibias la..huhu mcm2 ada!!seb bek xder binatang besar2 jer..one thing hubby baru tau aku takut spiders and snakes (huhu..selama nih dirahsiakan)..bukan takut actually..geli!!Lama gakla lepak2 kat sini..sampai nak dekat2 2 jam la..byk mender yg boleh ditgk..sampai kat atas plak..tokei butterfly farm yg peramah nih pun ask us gi tgk pokok2 bunga sebelah ngan butterfly farm nih..so, next destination, skali lagi berpandukan GPS kitorg tgk la maner yg paling dekat..turn to be Gunung Berinchang look up point..huhu..no idea pun tmpat nih camana tp GPS kater tmpat nih one of the attraction to the Cameron..bantai jela..hubby kater...huhu...so itu dalam part 3 nnti..hahahahha
















AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Senang ke isteri nak dapat kebaikan..??  

Sunday, February 7, 2010

Assalamualaikum sahabat blog....sesuatu yg ingin dikongsi dgn semua isteri-isteri, ataupun bakal isteri2..betapa senangnya seorang isteri nih nak dapat kebaikan...dipetik dr blog fitrahpower..tq ustaz..


Ya Allah, jauhilah aku dr sifat mengeluh, dan tenangkan lah hatiku dgn setiap ketentuanMu...permudahkan lah kehidupan kami suami isteri..amin ya Rabb.

Wahai isteri,bersabarlah!

Suatu hari Rasulullah saw menjenguk Az-Zahra. Ketika itu ia sedang membuat tepung dengan alat penggiling sambil menangis.

“Kenapa menangis, Fatimah?” tanya Rasulullah, “Mudah-mudahan Allah tidak membuat matamu menangis lagi.”

“Ayah,” Fatimah menjawab, “Aku menangis kerana batu penggiling ini, dan lagi aku hanya menangisi kesibukanku yang silih berganti.”

Rasulullah saw kemudian mengambil tempat duduk di sisinya. Fatimah berkata, “Ayah, demi kemuliaanmu, mintakan kepada Ali supaya membelikan seorang budak untuk membantu pekerjaan-pekerjaanku membuat tepung dan menyelesaikan pekerjaan rumah.”

Setelah mendengar perkataan puterinya, Rasulullah bangkit dari tempat duduknya dan berjalan menuju tempat penggilingan. Beliau memungut segenggam biji-bijian gandum dimasukkan ke penggilingan. Dengan membaca Bismillaahirrahmaanirrahiim maka berputarlah alat penggiling itu atas izin Allah. Beliau terus memasukkan biji-bijian itu sementara alat penggiling terus berputar sendiri, sambil memuji Allah dengan bahasa yang tidak dipahami manusia. Alat penggiling itu terus berjalan sampai biji-bijian itu habis.

Rasulullah saw berkata kepada alat penggiling itu, “Berhentilah atas izin Allah.” Seketika alat penggiling itu pun berhenti. Beliau berkata sambil membacakan ayat Al-Quran,

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu. Penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras dan tidak pernah mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya, dan mereka selalu mengerjakan segala yang diperintahkan.”
(Surah At-Tahrim:6)

Merasa takut jika menjadi batu yang kelak masuk neraka, tiba-tiba batu itu bisa berbicara atas izin Allah. Ia berbicara dengan bahasa Arab yang fasih. Selanjutnya batu itu berkata, “Ya Rasulullah, demi Zat Yang Mengutusmu dengan hak menjadi Nabi dan Rasul, seandainya engkau perintahkan aku untuk menggiling biji-bijian yang ada di seluruh Timur dan Barat, pastilah akan kugiling semuanya.”

Nabi saw bersabda, “Hai Batu, bergembiralah kamu. Sesungguhnya kamu termasuk batu yang kelak dipergunakan untuk membangun gedung Fatimah di syurga.” Seketika itu batu penggiling bergembira dan berhenti.

Nabi saw bersabda kepada puterinya, Fatimah Az-Zahra, “Kalau Allah menghendaki hai Fatimah, pasti batu penggiling itu akan berputar sendiri untukmu. Tetapi Allah menghendaki untuk mencatat kebaikan-kebaikan untuk dirimu dan menghapus keburukan-keburukanmu serta mengangkat darjatmu. Hai Fatimah, setiap isteri yang membuatkan tepung untuk suami dan anak-anaknya, maka Allah mencatat baginya memperoleh kebajikan dari setiap biji yang tergiling, dan menghapus keburukannya serta meninggikan darjatnya.

Hai Fatimah, setiap isteri yang berkeringat di sisi alat penggilingnya kerana membuatkan bahan makanan untuk suaminya, maka Allah memisahkan antara dirinya dan neraka sejauh tujuh hasta. Hai Fatimah, setiap isteri yang meminyaki rambut anak-anaknya dan menyisirkan rambut mereka dan mencucikan baju mereka, maka Allah mencatatkan untuknya memperoleh pahala seperti pahala
orang yang memberi makan seribu orang yang sedang kelaparan, dan seperti pahala orang yang memberi pakaian seribu orang yang tidak berpakaian.

Hai Fatimah, setiap isteri yang tidak menjaga tetangganya, maka Allah kelak akan mencegahnya (tidak memberi kesempatan baginya) untuk minum air dari telaga Kautsar pada hari kiamat. Hai Fatimah, tetapi yang lebih utama dari itu ialah keredhaan suami terhadap isterinya. Sekiranya suamimu tidak meredhaimu, tentu maka aku tidak akan mendoakan dirimu.”
“Bukankah engkau mengerti, Hai Fatimah, bahawa redha suami itu menjadi bagian dari redha Allah, dan kebencian suami merupakan bagian dari kebencian Allah.”

Hai Fatimah, manakala seorang isteri mengandung, maka para malaikat memohon ampun untuknya, dan setiap hari dirinya dicatat memperoleh seribu kebajikan dan seribu keburukannya dihapus. Apabila sampai rasa sakit menjelang waktu melahirkan, maka Allah mencatatkan untuknya memperoleh pahala seperti pahala orang-orang yang berjihad di jalan Allah. Apabila telah melahirkan,
dirinya terbebas dari segala dosa seperti keadaannya setelah dilahirkan ibunya.”

Hai Fatimah, setiap isteri yang melayani suaminya dengan niat yang benar, maka dirinya terbebas dari dosa-dosanya seperti pada hari dirinya dilahirkan ibunya. Ia tidak keluar dari dunia (yakni mati) kecuali tanpa membawa dosa. Ia menjumpai kuburnya sebagai pertamanan surga. Allah memberinya pahala seperti seribu orang yang berhaji dan berumrah, dan seribu malaikat memohonkan
keampunan untuknya hingga kiamat.”

“Setiap isteri yang melayani suaminya sepanjang hari dan malam hari disertai hati yang baik, ikhlas dan niat yang benar, maka Allah mengampuni dosanya. Pada hari kiamat kelak dirinya diberi pakaian berwarna hijau, dan dicatatkan untuknya pada setiap rambut yang ada ditubuhnya dengan seribu kebajikan, dan Allah memberi pahala kepadanya sebanyak seratus pahala orang yang mengerjakan haji dan umrah.”

Hai Fatimah, setiap isteri yang tersenyum manis di muka suaminya, maka Allah memperhatikannya dengan penuh rahmat.”Hai Fatimah, setiap isteri yang menyediakan diri untuk tidur bersama suaminya dengan sepenuh hati, maka ada seruan yang ditujukan kepadanya dari langit, `Hai Wanita, maka hadapkanlah dengan membawa amalmu. Sesungguhnya Allah telah mengampuni
dosa-dosamu yang berlalu dan yang akan datang.”Hai Fatimah, setiap isteri yang menyapu minyak rambut suaminya dan juga menghiaskan janggut, kumis dan memotong kuku-kukunya, maka Allah kelak memberi minum kepadanya dari rahiqim makhtum dan dari sungai yang ada di syurga.

Bahkan Allah kelak akan meringankan beban sakaratul maut. Kelak dirinya akan menjumpai kuburnya bagaikan taman surga. Allah mencatatkan dirinya terbebas dari neraka dan mudah untuk melalui titian sirath.

Wallahua'lam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


8 cara menjadi isteri dambaan suami  

Saturday, February 6, 2010

Assalamualaikum...salam sejahtera buat sahabat2 blog..semalam waktu boring2 mengadap PC kat umah, aku membuka blog2 sahabat utk mencari sedikit pengetahuan dan pengajaran...and salah satu blog yg aku terbaca mengenai tajuk yg kat atas nih..bersesuaian dgn kehendak suami utk sentiasa memperbaiki diri dan meningkatkan ilmu pengetahuan, aku ingin berkongsi bersama sahabat2 blog sekalian..maybe antara cara2 berikut mmg sudah diketahui, tp maybe kita sudah lupa kan..kan..jom revise..


1. Isteri yang cerdik

Dengan erti kata bukan cerdik dari sudut akademik. Gulungan ijazah bukanlah kejayaan yang perlu anda tonjolkan untuk menjadi isteri dambaan suami. Isteri yang cerdik akan benar-benar mengenali siapakah suaminya, tahu bagaimana mengambil hati suami di waktu sedih, pandai
mengangkat suami di pandangan orang lain, tidak hanya merajuk untuk mendapat perhatian dari suami. Wahai isteri-isteri anda sebenarnya mampu lakukan ini!

2.’Assistant’ dalam pengurusan kewangan keluarga

Jangan menjadi seorang isteri yang hobinya suka shopping. Anda sebenarnya mula memeningkan suami. Lebih-lebih lagi bajet kewangan suami anda adalah di luar kemampuannya. Sebagai seorang isteri andalah yang menjadi pembantu dalam perancangan ekonomi keluarga. Anda mungkin membantu jika anda juga bekerja. Tetapi bagaimana jika anda suri rumah sepenuh masa? Jika anda tidak berkemampuan untuk membantu meningkatkan ekonomi keluarga, biarlah sekurang-kurangnya anda menjadi pengurus yang bijak terhadap bajet bulanan yang diberikan oleh suami anda.

3. Manager dalam segala hal

Suami diberikan kuasa untuk memimpin kerana suami lebih rasional dalam membuat keputusan. Tetapi tidak dapat menguruskan semua perkara tanpa adanya isteri. Maka andalah wahai isteri-isteri yang perlu menjadi ‘manager’. Makan pakai suami, anak-anak, kebersihan rumah, perbelanjaan rumah dan perkara-perkara kecil yang diperlukan dalam kehidupan berkeluarga tidak akan dapat diuruskan tanpa bantuan isteri. Anda perlu mula memahami hakikat ini kerana sekiranya anda mampu menguruskan semuanya dengan cekap dan baik maka sudah pasti apabila suami anda pulang dari bekerja, beliau akan memberikan senyuman yang sempurna kerana menghargai anda.

4. Selalu di belakang suami

Ramai isteri mengharapkan suami berada selalu di samping mereka. Tetapi mereka terlupa bahawa ramai suami lari dari isteri kerana isteri mereka tidak pernah berada di belakang mereka. Seorang isteri perlu menjadi penenang kepada suami, berikan suami kata-kata semangat dan pelukan di saat emosi mereka jatuh. Sekiranya anda mampu berbuat demikian, percayalah bahawa tidak akan ada wanita lain di mata suami anda. Berikan sokongan dan galakan walaupun mungkin ada perbezaan pada minat dan hobi anda berdua.

5. Menjaga perut suami dan anak-anak

Yang ini seharusnya seorang isteri tidak dapat tidak mesti tahu memasak. Bahkan kalau mahukan kasih sayang lebih dari suami kena tahu apa masakan kegemaran suami. Walaupun mungkin masakan anda tidak sehebat masakan chef, tetapi hakikatnya suami tetap mahukan air tangan isterinya dalam menyediakan makanan. Tangan seorang isteri sudah tentu bukan sahaja menyediakan yang terbaik dalam menu untuk keluarganya, tetapi juga sudah pasti isteri yang hebat akan berdoa untuk setiap usaha menyediakan makan minum suaminya.

6. Pandai jaga diri

Isteri perlu pandai jaga diri dan famili. Maklumlah mungkin ada ketikanya suami ‘out station’ kerana berkursus atau atas urusan kerja yang lain. Maka sudah tentu isteri yang pandai jaga diri dan famili akan memberikan kelegaan di hati suami.

7. Perunding imej

Kalau suami anda nampak hensem di pejabat, sebenarnya isterilah yang mendapat pujian. Terutama di pandangan mata orang-orang tua. Sebab itu isteri perlu tahu menjaga imej suami. Bila digelar sebagai perunding imej suami, maka isteri juga perlu lebih-lebih lagi pandai mengurus
imej diri. Jangan hanya nampak cantik ketika berada di luar rumah, sedangkan ketika di rumah baju T-shirt dan kain batik menjadi pakaian utama. Cuba ubah situasi ini jika anda ingin menjadi isteri dambaan suami anda.

8. Menjaga keluarga mertua

Tidak dapat tidak untuk menjadi isteri dambaan suami, jangan hanya menyayangi suami anda akan akan bahagia. Anda perlu menjaga hati semua ahli keluarga sebelah suami anda. Percayalah anda benar-benar menjadi dambaan suami apabila anda mengambil berat tentang sakit demam mertua anda. Anda menjaga mertua anda seperti ibu kandung sendiri. Kerana itu semua akan membuatkan suami anda rasa dihargai dan menerima dirinya dan keluarganya.


Wallahua'lam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Trip to Cameron Highland with hubby-Part I  

Thursday, February 4, 2010























Assalamualaikum..n salam sejahtera sahabat blog...just nak share beberapa pict yg best masa jalan2 ngan hubby kat Cameron arituh..kebetulannya waktu nak bertolak tuh mmg besday aku yg ke 26, so hubby kater lebih kurang hadiah besday la nih..huhu...alhamdulillah perjalanan bermula jam 10pagi dr rumah..sampai dekat2 Tapah, hubby kater ngantuk..so aku take place la..drive sampailah ke Hotel Equatorial (ni pun cr through GPS..huhu)..sampai kat hotel dah nak dekat 2.30ptg..so trus check in..lapa n letih punya pasal, dinner first day kitorg guna room service jer..huhu

Agak2 malam skit, pas solat isya' kami jenjalan ke pekan..sempat la rasa tomyam sedap..tp unfortunately hubby punya lauk (ayam masak halia) sgtlah masin..huhu..tkpela romantik skit kongsi2 lauk nih..huhu..so berakhirlah hari pertama..

-to be continue-hehe
















AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Selamat semuanya...  

Tuesday, February 2, 2010


Assalamualaikum and salam sejahtera...kembali mengetuk keyboard setelah bercuti selama 2 minggu..fuhh...mmg best dpt berehat sekejap dr kesibukan keje..hehe..pada yg dah tahu, 2 minggu cuti adalah bersempena perkahwinanku..alhamdulillah tepat pada tarikh 30Januari2010,selamat aku dinikahkan dgn suamiku, Amir Mohd Idris bin Abdul Rahman dgn sekali lafaz..perasaan masa tuh mmg bercampur baur...sedih kerana aku kini bebas dr lindungan ibu bapaku..tetapi gembira utk berada di bawah lindungan suamiku..mmg saat mencium tgnnya buat kali pertama mmg adalah suatu yg klasik tp amat bermakna..dan dakapan abah dan mak, sgt2 memilukan..terutama mendgr bisikan2 nasihat dari keduanya...bermula saat itu, aku kini seorg isteri dan tanggungjawabku ke atas Allah dan suamiku..


Mmg saat menjadi isterinya, seakan terngiang2 hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

“Apabila perempuan menunaikan solat lima waktu, dan berpuasa sebulan Ramadhan, menjaga kemaluannya, dan mentaati suaminya. Maka dikatakan kepadanya: “Masuklah syurga daripada pintu manapun yang engkau kehendaki”. (HR Ahmad).

Wallahua'lam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster