Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Detik kehancuran Palestin:Deklarasi Balfour 1917  

Wednesday, June 30, 2010


Salam sahabat blog sekalian..sana sini menyentuh pasal isu palestin..tp tahukan sahabat sumer, dimanakah sebenarnya detik kehancuran Palestin...kalau digodek2 balik bab2 sejarah, pasti sahabat akan jumpa suatu deklarasi yg dinamakan deklarasi Balfour.Apa itu Deklarasi Balfour?


Deklarasi Balfour (bertarikh 2 November 1917) merupakan satu kenyataan rasmi dasar kerajaan British yg menyokong penubuhan negara Yahudi di bumi Palestin. Deklarasi ini disampai kan melalui surat oleh Atrhur James Balfour (yg merupakan setiausaha luar British) kepada pemimpin Yahudi British iaitu Lord Rothschild utk disampaikan kepada Persatuan Zionis. Dalam deklarasi nih menyatakan,

"kerajaan British menyokong penubuhan negara Yahudi di tanah Palestin dgn syarat tidak merugikan hak-hak sivil dan agama masyarakat bukan Yahudi di Palestin atau hak-hak dan status yg dinikmati oleh Yahudi di negara lain."

So, bermula lah dr deklarasi nih, pihak Yahudi mendapat satu negara di tanah Palestin..dan bermula lah juga kesengsaraan masyarakat Palestin..mereka mempunyai negara tp masih hidup sebagai buangan..sbbnya? dibelakang dua kuasa besar dunia (Britain dan Amerika) terdapat Zionis yg memegang 'tengkuk'...bayangkan, dah terang2 kekejaman Zionis , satu dunia dah kutuk tp United NAtions wat per?
Toksah ckp UN la, kiter sbg saudara seislam, aper peranan kiter?...tepuk dada, tanya iman...peace!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Sayang...dgr pesan mama papa nih  


Salam...doc kater by minggu ke 18-20, baby start develop dier nyer internal ears..so that mean dier start to hear persekitaran dier...so, mmg parents digalakkan berkomunikasi ngan baby...so baby, mama ngan papa nak pesan nih:


1-Papa,mama n baby adalah hamba Allah...kiter adalah makhluk ciptaanNya..so,jgn sombong
dgn Allah...
2-Kita juga ummat akhir zaman bagi Rasul terakhir...Nabi Muhammad...byk Rasulullah dah wat
utk kiter ummatnya..so,jgn lupa Rasulullah..ikut sunnahnya..
3-Hormat pada papa dan mama...ingat redha Allah terletak pd redha papa dan mama...jgn
tinggikan suara,jgn kecilkan hati and jgn derhaka ye sayang...xcium bau syurga nanti..
4-Hormat pada yg lebih tua..jgn pandang ringan segala pesanan mereka..
5-Sayangi pada yg lebih muda...bantu jika diperlukan..jgn risaukan balasan..sbb dr Allah itu
lebih baik
6-Jaga kehormatan diri dan agama...jgn biar org lain memperkecilkan kita disebabkan kita tidak
menjaga kehormatan agama kita..
7-Jikalau sedih nanti,ingat Allah...sbb segala2 nya dtg dari Dia..so kita mungkin org yg terpilih
utk diuji dgn kesedihan..
8-Jgn pernah sombong dgn sesiapa pun..meskipun kelak baby jd org yg berjaya..sbb sumernya
Allah yg bagi..kalau Dia nak tarik..bila2 masa je..
9-Jaga lidah...sbb dgn lidah manusia boleh bermusuhan...jaga hati supaya jgn lekas marah..
10-Papa dan mama sayang baby...kami pun cuba jd yg terbaik utk baby...supaya mawaddah
dan sakinah terus kekal dalam keluarga kita...(amin)

okla sayang,membesar dgn baik...insyaAllah jd anak terbaik...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Musim bola..ole..ole  

Monday, June 21, 2010

Salam..wah rancak skang nih ngan musim bola..sana sini pasal bola...alhamdulillah gak la, sebab aku pun minat bola, jadi leh la teman hubby tgk bola kat umah..and seb bek gakla, hubby bukan jenis lepak kat luar. dier lebih selesa tgk kat umah..katernyer leh baring2 xyah bazir duit dok kedai mamak...


bola..bola gak..tp jgn luper bab2 ibadah..bak kater sorg member, bagus gak la bola ader games kul 2.30pagi...sempat ler solat tahajud dua rakaat dlu...alhamdulillah kalau sumer nyer begitu...jgn sampai kantoi subuh dah ler..huhu...

okla..utk menunjukkan support pada hubby...aku teman gak la dier tgk bola especially game kul 10 mlm...tp slalu gak terkandas tgh2..tau2 jer dah lelap..seb bek dier paham ngan keadaan aku nih, penat tuh mmg xleh nak elak..baru baring jap..fuh..dah ilang..game 2.30 tuh tgk keadaan la, tp so far, mmg jarang aku dpt bangun...ngantuk n penat kat opis mmg xleh nak handle..maklumla og kater pembawakan budak..huhu..

so far, hubby support team netherland...katernyer chance tinggi nak ke final...(tu pun based on friendly sblum nih)...but this time, aku support german...(sama cam 4 tahun lepas)...cuma 4 tahun lepas tuh sedikit kecewa sbb kalah kat semi...insyaAllah berkat kegigihan pasukan german, maner tau german-netherland ke final (pergh, mcm aku plak coach german)...apepun, adat resam pertandingan ader kalah menang..yg penting pikir kan semangat kesukanan jer..and hopefully ngan semangat yg ader tuh boleh merapatkan lagi ukhwah satu sama lain..dok gitu?

okla...selamat menonton game2 bola...yg menang kiter sorak sesamer..yg kalah, cuba lagi next 4 tahun k...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster