Ayat-ayat Al-Quran

Hadis Rasulullah s.a.w

Ramadhan 18:Solat dari segi pandangan saintifik  

Tuesday, September 8, 2009Bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum sahabat blog sekalian...jgn terkejut, ni mmg blog aku yg selalu tuh..cuma kali nih aku tuka skit layout nyer agar kelihatan sedikit menarik..maklumlah, takut2 plak sahabat blog bosan ngan layout sedia ader, lalu aku amik inisiatif nih utk tukar mood masing2...kenapa kaler hitam?...susa nak jawab soklan tuh, tp aku just rasakan hitam nih menarik dan maybe reflect kat diri aku yg sedang mencari cahaya...cahaya tuh mmg telah ada bahkan 1430 tahun yg dahulu, tp hakikat insan seperti aku yg sering menyangkakan perjalanan hidup masih jauh, namun tanpa aku sedar...bila 2 masa sahaja aku bakal dijemput ya Rabbul alamin...mungkin itu jawapan yg paling sesuai...(terlalu komplikated ke?hahaha..soklan sangat simple kan...)tp syg sedikit, biler perubahan layout ni berlaku, aku kehilangan sumer gadget2 aku...yg akibatnya kalau korg tgk kat counter aku tuh, dier kembali ke nombor asal..isk..isk...dah menuju ke ramadhan ke 18, sedikit sebanyak hati tercuit mengenangkan betapa pantasnya Ramadhan berlalu...bahkan serasa belum puas lagi menikmati Ramadhan...semoga aku dan sahabat blog sekalian dikurniakan umur yg panjang utk menghabiskan Ramadhan kali ini dan insyaAllah berjumpa Ramadhan akan datang...okla, kembali kepada topik, artikel nih aku nak share ngan korg...kebetulan kalau korg baca buku yg bertajuk "Quran saintifik" pun korg akan jumpa mengenai perkara nih...Allahu akbar yg menjadikan setiap sesuatu tanpa kita mengetahui...
Logiknya Solat dalam Sudut Pandangan Sains


Seorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif.Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.Dalam proses pembakaran tenaga,banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita. Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian.Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.
Berkaitan dengan solat berjemaah,timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat berjemah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.
Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan.Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan - sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita.Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.
Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat berapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai.Sebab itu, solat Subuh didirikan 2 rakaat.
Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan. Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dakam tubuh. Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zohor, 4 rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama. Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang dari kerja kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yng kurang berbanding 2 waktu sebelumnya. Timbul persoalan di fikiran professor itu tentang solat Isyak yang mengandungi 4 rakaat.Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.
Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan 4 rakat dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam (qiamullail).
Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu a gama yang lengkap dan istimewa.Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah ynag tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri.Belaiu merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.


~betapa Engkau Maha Mengetahui...

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster